Přes 60 klientů domova pro seniory v Milešově čeká stěhování

16. srpen 2021 08:54

Bydlet na zámku a žít si jako princezna nebo princ by aspoň na chvilku chtěl skoro každý. Zámek ale není vhodné místo pro domov seniorů. Jeden takový je v Milešově na Litoměřicku. Senioři se odtud do roku 2023 odstěhují do jiných domovů po kraji. Není totiž možné budovu upravit tak, aby odpovídala aktuálním standardům péče.

„Ráda sedím tady venku v atriu a užívám si sluníčka. Bydlí se mi tu dobře,“ říká během oběda s ostatními klienty milešovského domova paní Anna, která nedávno oslavila 90. narozeniny.

Pečovatelé se aktuálně starají o víc než 60 seniorů. „Jsme zvláštní režim. To znamená, že máme uživatele, kteří trpí různými formami demence, jako je například Alzheimer, alkoholová demence a další,“ vysvětluje vedoucí domova Andrea Hrebinková.

Domov je rozdělený do dvou oddělení, pokoje klientů jsou na třech podlažích. Prostory zámku další rozvoj domova neumožňují.

„Je to historická budova, kde do toho prostředí nemůžete zasazovat ty nové trendy, jako jsou třeba vodicí lišty nebo transportní zařízení na přepravu imobilních klientů tam, kam potřebujete,“ upřesnila Hrebinková.

I když sídlí domov na zámku, je nakonec podle ní vedlejší, kde se pracovníci o klienty starají.

„Nejdůležitější je to vevnitř. To srdce toho zařízení jsou lidé, kteří dělají tu práci, ti srdcaři, které tu máme. To dělá tu sociální službu, tu kvalitu, tu dobrou péči. A je úplně jedno, jestli to děláme tady u nás v budově, která neodpovídá nějakým standardům, nebo v moderním zařízení,“ vysvětluje vedoucí milešovského domova Andrea Hrebinková, která se obává plánovaného stěhování.

Strach má hlavně o stav klientů, kteří jsou zvyklí jak na sebe, tak na svůj personál.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související