Některé domovy pro seniory v Ústeckém kraji mají kvůli pandemii koronaviru stále volná místa

4. červen 2021 12:45

Některé domovy pro seniory v Ústeckém kraji hledají nové klienty. Zařízení mají volná místa kvůli vyšší úmrtnosti spojené s pandemií covid-19. Poskytovatelé se ale setkávají i s tím, že žadatelé o umístění nakonec do domova pro seniory nechtějí. Postarají se o ně jejich rodiny.

 

„Koronavirová situace nám ukázala, že řada je v souvislosti s touto dobou schopná i zůstat doma – starají se o ně rodinní příslušníci v rámci home office. Zjistili, že se dá skloubit ta práce z domova a péče,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

Do poloviny května musely mít organizace vyčleněných 10 procent míst k případné karanténě seniorů. Jen v krajských organizacích bylo takových lůžek na 150.

Vedle toho ale také kleslo vytížení domovů pro seniory kvůli úmrtí klientů. V zařízeních zřizovaných krajem skonalo víc než 70 lidí.

Domovy pro seniory mají i desítky volných míst

Například v zařízení pro seniory ve Vejprtech na Chomutovsku zemřelo v souvislosti s koronavirem na 26 klientů. Problémy s doplněním kapacity zatím Městská správa sociálních služeb ve Vejprtech nemá.

„Úmrtnost, kterou jsme měli běžně, se řádově zvýšila, takže jsme se museli dobíráním kapacit zabývat intenzivněji. A samozřejmě jsme zjistili, co jsme čekali – že v podobné situaci jsou i další domovy. Nemáme ale problém tu kapacitu doplňovat,“ vysvětlil ředitel Viktor Koláček.

Nástup do domova pro seniory si ale na jiných místech lidé rozmýšlejí. „Někteří lidé, kteří byli v pořadníku, když jsou osloveni, tak se jim ještě do nástupu nechce,“ potvrdil ředitel Podkrušnohorských domovů pro seniory Jaroslav Zeman.

Úbytek klientů je pro poskytovatele sociálních služeb také otázkou ekonomickou.

„Jsou to pro ty organizace milionové položky – nebavíme se opravdu o statisících. Za tím klientem totiž není jen úhrada od uživatele, ale i příspěvek na péči od zdravotní pojišťovny,“ doplnila vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

Podle ní některé organizace mají stále volná místa. Rušit je ale, i kvůli stárnutí populace, zatím nechtějí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související