Do druhého ročníku participativního rozpočtu v Mostě se zapojili hlavně senioři

21. duben 2021 08:50

„Hejbni Mostem“ je název druhého ročníku tzv. participativního rozpočtu v Mostě. Lidé mohou navrhovat různá zlepšení v ulicích, parcích i budovách, které patří městu. Letos přicházejí hlavně senioři, kteří mají spoustu nápadů. Nevyznají se ale tolik v legislativě. Úředníci proto, nejen jim, s podáním návrhu pomáhají.

„Nejčastějším problémem je stanovení rozpočtu města, kdy vlastně mají občané problém s tím, přijít na to, jakou částku například obnáší vybudování altánu. Nejsou schopni rozpoznat, že je třebas potřeba do toho altánu přivést elektřinu, vodu, nebo různé jiné věci, spojené s tím, aby to celé mohlo fungovat,“ popisuje koordinátorka programu Hejbni Mostem Jitka Hejduková, s jakými nedostatky se nejčastěji při podání návrhů setkává.

„Druhým nejčastějším problémem je určování vlastnictví pozemků nebo budov, ve kterých by chtěli ten svůj projekt zrealizovat,“ doplňuje.

Zvláštností letošního druhého ročníku je enormní zájem seniorů. Při podání návrhu se proto úřednici snaží pomoci.

„Nabízíme právě to ověření toho vlastnictví k těm pozemkům nebo budovám. Ve spolupráci s odborem investic jim dále pomáháme s rozpočtem, kdy naši kolegové, kteří to umí, tak všem, kteří o to požádají, pomohou,“ dodala Hejduková.

Loni na mosteckou radnici dorazilo 44 návrhů

Letos zatím úředníci přijali deset návrhů na zlepšení života ve městě, do konce dubna jich ale podle Jitky Hejdukové ještě nejméně pět přibyde.

„Na celou participaci město Most vyčlenilo dva miliony korun včetně DPH. Strop jednoho projektu je maximálně jeden milion včetně DPH,“ upřesnila Hejduková.

Loni se na mosteckém magistrátu sešly desítky návrhů, lidé vybírali mezi více než dvaceti.

„V loňském roce přišlo celkem 44 návrhů, 21 jich bylo podpořeno – ty pak šly do hlasování,“ říká mluvčí města Klára Vydrová:

Hlasováním v aplikaci mobilní rozhlas Mostečané nakonec vybrali tři nápady, které město zrealizovalo.

„Byla to Bosonožka na Resslu, zastínění pískovišť u mateřských školek a dětské hřiště ve Vtelně,“ shrnula Vydrová.

Lidé, kteří mají ještě nějaký nápad, jak vylepšit ulice nebo parky v Mostě, mohou svůj návrh podat do konce dubna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související