K očkování proti covid-19 se mohou registrovat lidé starší 30 let. V Ústeckém kraji přitom stále zůstávají bez očkování i senioři z rizikových skupin

26. květen 2021 08:37

Od 26. května se mohou k očkování proti koronaviru hlásit lidé starší 30 let. V Ústeckém kraji můžou využít jedno ze 16 očkovacích center. Přestože vakcínu mohou dostávat stále mladší ročníky, v regionu zůstávají tisíce seniorů z rizikových skupin, kteří očkování dosud nedostali.

V Ústeckém kraji máme v tuto chvíli 31 071 registrovaných zájemců o očkování, z toho 21 907 jich už má rezervovaný termín pro očkování,“ uvedl mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Tisíce seniorů je stále registrováno u svých praktických lékařů. Těm ale chybějí vakcíny

Podle dat zdravotnicích statistiků ale čeká na očkování u praktických lékařů v regionu zhruba 13 000 lidí. Nejvíc ve věkové skupině 70+. Do ordinací totiž chodí stále málo vakcíny.

„Problém je, že mnoho těch praktických lékařů je teď v situaci, kdy potom, jaká byla zkušenost s tím očkováním v prvních týdnech a měsících, už ty pacienty očkovat nechce. Často je směřují do očkovacích center,“ pokračuje krajský předseda sdružení praktických lékařů Roman Houska.

Lidé by se tak měli přeregistrovat k očkování do očkovacích center.

„Ta očkovací centra mají pravidelné dodávky očkovací látky, je jich dost a stále se ty dodávky navyšují. Samozřejmě teď je ta ideální doba, kdy se člověk může zaregistrovat a nebude dlouho čekat na první termín dávky,“ dodal mluvčí kraje Martin Volf.

Praktici stále nevědí, jestli bude dost AstraZenecy na druhé dávky

Praktici ale čelí i dalšímu problému. Kvůli nedostatku vakcín zatím neví, jak aplikují druhé dávky vakcíny AstraZeneca lidem s naočkovanou první dávkou.

„Někteří kolegové začínají být trošku nervózní. Právě tu mám třeba e-mail, ve kterém se mě jeden z nich ptá, co má dělat, když 7. června má očkovat druhé dávky AstraZenecy, a stále je přitom nemá. Údajně by to mělo fungovat přes toho distributora, ale jestli to tak bude, těžko říct – doufáme, že ano,“ krčí rameny Roman Houska.

Jak by praktičtí lékaři postupovali, pokud by vakcíny skutečně neobdrželi, zatím jejich krajský předseda neví.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související