Stebno před třemi lety zasáhla vichřice, která brala domům střechy. Teď už v obci stopy po ní vidět nejsou

24. červen 2024 14:50

24. června uplynuly tři roky od chvíle, co se Stebnem na Lounsku prohnala ničivá vichřice. Návštěvník obce už nepozná, co se tu tehdy vlastně stalo.

Téměř na návsi má zemědělský statek rodina Opatů. Aby ho po řádění vichřice dali do současného stavu, museli odvézt dřevo z polámaných stromů a hlavně tisíce tun suti.

Čtěte také

Řádění živlu je pro ně nezapomenutelnou událostí. „Přišlo to přímo, takhle od Blatna. Najednou nastala bílá tma – kroupy, šílený hučák a za 10 minut bylo po všem. Zbyla jen spoušť,“ vzpomíná Roman Opat a dodává, že od té doby dávají statek dohromady.

„Ještě nějaké ty roky to dohromady dávat budeme. Máme novou střechu, tu nám to sebralo i s krovem, nezůstalo tam nic. Spodní statek, tam jsme usoudili, že už to nemá cenu opravovat, tak jsme ho zbořili a postavili tam novou chalupu,“ dodává.

ůPo těch dvou letech už se to tak nějak vrátilo do starých kolejí, opravili jsme tu naši halu. Něco za naše peníze, část jsme pak na to dostali od státu jako dotaci na opravy. Sami bychom na to neměli,“ dokresluje Zdeněk Opat.

Jenom ve Stebně poničila vichřice s krupobitím 25 domů, kostel nebo šest hektarů obecního lesa. Bouře se 24. června 2021 prohnala také Blatnem a Petrohradem.

Spustit audio

Související