Kryry rozdělily peníze z veřejné sbírky na obec Stebno. Ne všichni ale byli s výsledkem spokojeni

26. srpen 2021

Zastupitelé v Kryrech na Lounsku rozhodli, podle jakého klíče rozdělí peníze ze sbírky pro obec Stebno, kterou v červnu postihla silná vichřice. Na soukromém i obecním majetku napáchala škody za zhruba 150 milionů korun. Veřejná sbírka na opravu následků živelní pohromy do teď vynesla 21 milionů korun. Se způsobem, jak se peníze rozdělí, ale nesouhlasila tamní opozice.

„Celkovou škodu jsem měl podle pojišťovny 12,5 milionu korun,“ shrnuje výši škody, kterou mu větrná smršť ve Stebně v červnu napáchala, Lukáš Bělecký.

Přišel se podívat na jednání zastupitelstva. Věří, že způsob, jakým budou peníze z veřejné sbírky rozděleny, bude spravedlivý.

„Tady to asi není o konkrétním čase, ale o tom, jaký systém přerozdělení by měl být nastaven,“ myslí si Bělecký.

Obyvatelé z poškozených domů ve Stebně dostanou od 30 do 200 tisíc korun

Diskuse nad způsobem jak peníze rozdělit trvala dvě hodiny. 9 ze 13 zastupitelů pak zvedlo ruku pro návrh, podle kterého obec rozdělí mezi obyvatele Stebna zhruba 7,5 milionu z 21 milionů korun, které do teď vynesla veřejná sbírka.

Když se podaří získat dotace, mohou ještě lidé následně nějaké peníze získat.

„V případě, že se získají dotace, a nějaké peníze zbydou, tak ty mohou být ještě v budoucnu přerozděleny občanům, kteří měli škodu nad milion korun – těch bylo ve Stebně 10, nebo 11,“ vysvětluje starosta Kryr Miroslav Brda za STAN.

Lidé mohou získat od 30 tisíc do 200 tisíc korun podle toho, jakou škodu utrpěla jejich nemovitost.

Opozice chtěla peníze rozdělit jiným způsobem, popisuje Petr Starý z TOP 09: „Každých 10 tisíc korun škody by byl bod. Částka, například 5 milionů, by se rozdělila počtem bodů a vznikl by dar – srozumitelný a jednoznačný.“

Návrh opozice ale neprošel. Podle vedení města se Kryry inspirovaly při rozdělení sbírky obcemi na Moravě. Jak ale dodává starosta Miroslav Brda za STAN, spravedlivý způsob rozdělení se hledá těžko: „Jestli by jeden soused dostal o tisícovku víc, nebo míň než druhý, mohla by vzniknout obrovská nevraživost, a zase bychom to odnesli my.“

Lidé budou moci o peníze ze sbírky žádat od září

Téměř 14 milionů z veřejné sbírky poputuje na opravy a výměnu mobiliáře, výsadbu nových stromů, nákup poškozené techniky nebo likvidaci odpadu. Část peněz si rozdělí organizace a spolky.

Veřejná sbírka na pomoc Stebnu potrvá až do prosince 2022. O peníze z ní budou moci obyvatelé obce žádat od září.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související