Stebno na Lounsku už měsíc opravuje škody po vichřici, stále není hotovo

24. červenec 2021 09:56

Je to měsíc, kdy se Stebnem na Lounsku prohnala ničivá bouře s krupobitím. Vichr bral 24. června lidem střechy z domů a lámal stromy v obci i okolí.

Obyvatelé Stebna se vypořádávají s následky živlu dodnes. Nejprve jim pomáhali s tím nejhorším zejména hasiči a dobrovolníci, kteří přijížděli ze severu Čech i dalších míst republiky. Po nich nastoupili řemeslníci. Lidé ovšem nemusí řešit pouze opravy, ale i běžné životní situace.

Patnáct dní po vichřici přišel na svět Matyas Bali. Zatím bydlí u prarodičů v nedalekých Podbořanech. Dům jeho rodičů ve Stebně totiž dosud není obyvatelný. Z domu, který rodina tři roky opravovala, zbyla jen koupelna.
„Uvnitř už v podstatě malujeme, budeme už dělat spodní patro, finálku jako,“ říká Michal Bali. Za čtrnáct dní by se chtěli nastěhovat.

Dům rodiny Michala Baliho ve Stebně, nastěhovat se zpět chtějí do čtrnácti dnů

Dagmar Dvořáková, která bydlí na návsi ve Stebně stále vysouší promočené zdi. A stále také čeká na opravu střechy včetně trámů a stropu. „Řemeslník řekl, že za tři neděle by tu střechu mohl udělat,“ musí ještě čekat dál a doufat. Přebývá teď v jedné místnosti, kde má podle svých slov pelech. Ne postel, ale pelech, potvrzuje.

„Hrozný, jsme tady od roku 1968,“ říká Marcela Pilecká. „Tohle bylo moje dětství.“ Dnes už žije v Praze, chalupu má naproti zpustošenému parku.

Čekání na opravu domu ve Stebně, kterému vzal vichr celou střechu

„Ty stromy, co zůstaly, ještě přijdou prořezat,“ říká nezávislý starosta Kryr, kam Stebno spadá, Miroslav Brda. Na obhlídku pozval arboristu. „Řekl ano, počkáme, jestli budou rašit. Pokud ne, musí dolu. Ale vypadá to, že raší…“ dodal.

Město má majetek pojištěný, ale na zeleň a komunikace se pojistka podle starosty nevztahuje. Škody jen na obecním majetku odhadl na zhruba dvacet osm milionů korun.

Bouře s krupobitím 24. června trvala ve Stebně podle svědků čtvrt hodiny. Škody ale po ní  v obci zůstaly za stamiliony.

Spustit audio

Související