Ve Stebně na Lounsku pokračují v opravách škody po vichřici. Lidé můžou na střechy dostat peníze od státu

4. červenec 2021 11:21

Tašky na střechy, řemeslníky a taky pomoc psychologů a právníků. To teď především potřebují lidé ve Stebně na Lounsku po ničivé vichřici. Ze státního programu Živel můžou dostat až dva miliony korun. S žádostmi přijely do Stebna pomoci státní úřednice.

Opravy ve Stebně pokračují

„Pracuju jako profesionální hasič, takže jsem na stres zvyklý“ říká hasič ze Stebna Jaroslav Petráň, a přesto přiznává, že uklízet vichřicí poničený vlastní dům je něco jiného, než zásahy u jiných.

„Mám okolo sebe úžasné kamarády, úžasnou rodinu, takže to zvládáme. Máme pořád co dělat, takže nemáme čas, jak s říká, se ani hroutit. Večer si vždycky uděláme nějaký, v uvozovkách, brífink, řekneme si, co se udělalo, kam jsme se posunuli, ráno znova,“ popisuje Jaroslav Petráň.

Petráňovi mají poškozené hospodářské budovy, zahradu, auta, plot a taky obytnou část domu. Proto se zajímají o státní dotaci z programu Živel, která je vypsaná právě na zničené bydlení.

Opravy ve Stebně pokračují

V červeném stanu na návsi ve Stebně radily v sobotu státní úřednice, za jakých podmínek je taková dotace využitelná. Jednou z nich je Iva Chorvatovičová: „V první řadě tedy lidé nevědí, snažím se vysvětlit, co můžeme, pak si posléze budeme dál zpracovávat, emailem komunikovat, telefonicky, hlavně naše sekce podpor. Teď sbíráme žádosti, fotodokumentace.“

Dotace od státu na opravu poškozeného domu na bydlení může být až dva miliony korun. Vyplacené peníze od pojišťovny se z toho ale odečítají, což některé lidi rozhořčilo.

Pomoc slíbil taky Ústecký kraj, hejtman Jan Schiller přijel zjistit rozsah škod a probrat s úřednicemi, kdo potřebuje ještě další podporu.

Opravy ve Stebně pokračují
Spustit audio