Počasí dál sužuje Žatecko. Po vichřici ve Stebně déšť vyplavil několik domů v Klučku

30. červen 2021 15:00

Vichřice, krupobití, bouřky nebo záplavy. S tím se v těchto dnech potýká taky Lounsko, zejména část Žatecka. Ve Stebně stále uklízejí následky čtvrteční smršti. V Klučku u Liběšic zase čerpají vodu po intenzivním dešti v noci na 30. června.

„Přišel záplavový déšť směrem od Líčkova směrem ke koupališti, který zaplavil dvory, zahrady,“ popisuje nezávislý starosta Liběšic Petr Valenta.

Společně s redaktorkou Českého rozhlasu stojí před obchodem v Klučku. Po silnici tečou proudy oranžové vody, kterou ze sklepů a zahrad čerpají hasiči pod vedením Milana Žáčka.

„Celou obcí tekla voda, bylo jí tak po kolena. V tom domě, který je nejvíc zaplavený, jsme se ještě do sklepa nedostali,“ shrnuje.

Nateklo i do aut a Klůček musel být pro průjezd uzavřený.

Ve Stebnu opravy stále nekončí

Od 24. června hasiči pomáhají o 30 kilometrů jižněji, ve Stebně, kde vichřice pobourala domy.

Jeden z obyvatel, Bohumil Kraus, právě končí s prací na střeše: „Došly mi tašky, které jsou shodné, protože ty už se nevyrábějí. Takže jsme si museli pomoci a koupit jiné. Tím pádem se ale zas musely předělat latě a všechno. Vzhledem k tomu, že jsem tu střechu dělal sám, jsem i tu opravu zvládl svépomocí,“ popisuje.

Poničené auto ale musí odvézt do servisu. Spadl na něj strom a poškodily kroupy.

Zástupci vlády slíbili finanční pomoc

Krausovi, stejně jako další majitelé poničených domů, budou moct požádat o dotace na zaplacení oprav. 3. července přijedou úředníci ze Státního fondu podpory investic a pomohou s vypsáním žádosti. Při návštěvě Stebna to slíbila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová za ANO.

„Tady ve Stebně ani v dalších obcích – ať už je to Petrohrad nebo Blatno, statici neurčili žádný dům k demolici. To znamená, že tady půjdeme do rekonstrukcí a myslím si, že tady všem obyvatelům bude stačit ta dotace 2 miliony korun na rekonstrukci,“ shrnula Dostálová.

Poškozené zemědělské stroje zase ministerstvo zemědělství, podle ministra Miroslava Tomana z ČSSD, dostane náhradu každý, kdo je registrovaný jako zemědělec. Vyplacené peníze od pojišťoven se budou od náhrad odečítat.

Spustit audio

Související