Na zámku v Ploskovicích se návštěvníkům otevírá nová expozice. Zavede je do doby krále Ferdinanda V.

28. červen 2024 11:27

Návštěvníkům se opět otevírá zámek v Ploskovicích. Tým historiků, restaurátorů a řemeslníků tam 10 měsíců chystal novou expozici za téměř sedm milionů korun. Nový prohlídkový okruh umožní lidem nahlédnout do doby posledního českého korunovaného krále Ferdinanda V. Habsburského.

„Tady se díváme na černobílou fotografii, pravděpodobně z doby první republiky. Byla pro nás inspirací k tomu, jaké vybrat nové vypínače. Zároveň na ni vidíte do detailu i původní tapetu,ů přibližuje Petra Načeradská, autorka nové expozice. Ukazuje přitom na jednu ze tří dobových fotografií, které se dochovaly.

Díky nim mohli historici rozklíčovat, jak vypadal interiér letního císařského sídla. Na míru se šily závěsy v komnatách a vytisklo se zhruba 700 metrů čtverečních tapet.

„To byl doslova kruciální prvek, protože ten tvořil tu atmosféru. Byl to ten vkus doby, který nám už je dost vzdálený. My jsme ale chtěli ukázat, jak to měli zařízené oni,“ dodává Načeradská.

Kastelánka Jana Zimandlová na zámku pracuje téměř půl století a ze zámeckých komnat zná každou píď.

„Císař byl ke sklonku svého života už dost nemocný. Žil na posteli, na které ho mohli převážet – třeba na arkádu, na sluníčko a podobně,“ vysvětluje a ukazuje stále funkční postel na kolečkách.

Většina exponátů v Ploskovicích pochází z depozitářů Národního památkového ústavu

Jde přitom o jeden z mála původních exponátů. Většinu museli autoři prohlídkového okruhu doplnit ze sbírek Národního památkového ústavu.

„Museli jsme brát z našich sbírkových fondů věci uložené v depozitáři,“ potvrzuje Petra Načeradská. „Máme kulečníkový stůl, ale ještě sháníme tága a koule, ty v žádném depozitáři nemáme, a musí být dobové,“ dodává kastelánka.

A zatímco některé drobnosti ještě v císařské výbavě chybí, další exponáty se podařilo sehnat šťastnou náhodou. Návštěvníci se také dozvědí mnoho dalších zajímavostí ze života Ferdinanda Dobrotivého a jeho ženy Marie Anny.

„Vždycky, když přijel do Ploskovic, stavil se nejdřív u záhonu s jiřinami. Pěstovali tu kaktusy, ananasy, pomeranče i citrony,“ prozrazuje jednu ze zajímavostí Jana Zimandlová.

Zámecké komnaty se po 10 měsících návštěvníkům otevřou už v sobotu 29. června.

Spustit audio

Související