Na sportovní základní škole v Litvínově vyprovodili žáci prvních tříd na závěr školního roku symbolicky ze školy deváťáky

28. červen 2024 13:26

Na většině základních i středních škol se 28. června rozdávalo vysvědčení. Na Soukromé sportovní základní škole v Litvínově na Mostecku navíc završili v pořadí 30. školní rok. Ty nejstarší žáky vyprovodili symbolicky ze školy ti nemjladší. Deváťáci měli v očích slzy dojetí, prvňáci se už nemohli dočkat, až vyrazí na prázdniny.

„Školní rok sice končí, ale ne naše práce – i nadále budeme sledovat pohyb a dění ve městě a dohlížet na bezpečnost v rámci města,“ konstatovala dohlížející asistentka prevence kriminality Dana Janíková.

Na Soukromé sportovní základní škole v Litvínově se koná každoroční setkání žáků školy i učitelů na školním hřišti

Na Soukromé sportovní základní škole v Litvínově je každoroční setkání žáků školy i učitelů na školním hřišti.

„Je to naše tradice – v září vítají deváťáci prvňáky, odvádějí je do jejich tříd. V červnu se pak naopak prvňáci loučí s deváťáky,“ popisuje ředitel školy Pavel Škramlík.

Žáci devaté třídy David Švec i Nela Salačová měli slzy v očích poté, co od prvňáků dostali symbolické vyprovození ze školy. „Převážně cítím smutek, že už se s někým neuvidíme. A hlavně, ta změna bude velká,“ svěřil se se svými pocity David Švec. „Taky cítím hodně smutek a trochu i strach. Bojím se na tu střední jít,“ doplnila ho Nela Salačová.

Deváťáky vyprovázela i Michaela Nováková. V první třídě se jí líbilo: „Líbilo se mi, že se učíme číst, psát a počítat. SA hlavně, že dostáváme domácí úkoly.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio