Na památky v Ústeckém kraji míří stále více návštěvníků. Nejoblíbenější je letos zámek v Ploskovicích

3. srpen 2023 13:45

V Ústeckém kraji se letos zvýšil zájem o památky ve správě Národního památkového ústavu. Nejvíce lidí přijelo na zámek v Ploskovicích na Litoměřicku. Tam mají navíc zájemci na prohlídku jen posledních pár dní.

Tento rok z pohledu návštěvnosti vypadá o poznání lépe než loňský. Podle aktuálních čísel se na zdejší památky vypravilo se stejném období, tedy od ledna do července, ve srovnání s rokem 2022 o 14 313 lidí více. To je zhruba o 18 procent vyšší návštěvnost.

Ze všech 10 státních památek v Ústeckém kraji jednoznačně vede zámek Ploskovice, který navštívilo přes 14 700 lidí. Na pomyslném druhém místě pak je zámek ve Velkém Březně, který založil hrabě Karel Chotek. Lidé si ho oblíbili zejména kvůli častým kulturním a zážitkovým akcím.

Bronzový post co do návštěvnosti pak letos získala rokoková perla kraje – zámek Stekník na Lounsku.

Zámek Stekník přivítal první návštěvníky v nové sezóně

V porovnání s rokem 2019, tedy s dobou před pandemií covidu, je letošní návštěvnost od ledna do července na 78 procentech. Stále je tedy ještě co dohánět. Na památky už ale opět vrátily organizované skupiny školních kolektivů i seniorů. Vysokou návštěvnost památek zaznamenala správa Národního památkového ústavu i během červencových státních svátků.

Koncem srpna se zámek v Ploskovicích zvírá

Posledním dnem, kdy si lidé v tomto roce mohou prohlédnout interiéry zámku Ploskovice, je neděle 27. srpna 2023. Následující den se zámek uzavře, a to až do poloviny příštího roku. Důvodem jsou zásadní změny hlavní prohlídkové trasy.

Cílem je vrátit původní funkci a dekoraci všech místností do podoby let 1852–1853. a to přesně tak, jak byly zařízené pro císaře Ferdinanda V. a jeho manželku Marii Annu. Místnosti budou představovat soukromé interiéry vysokých příslušníků habsburského rodu. Návštěvníci se mají tedy na co těšit.

Spustit audio