Školáci z Podbořan vyrazili na dětský tábor do fiktivního městečka v německém Annaberg-Bucholzu

2. červenec 2024 13:32

Školáci z Podbořan vyrazili do fiktivního městečka Annazwerk. Město, kde je funkční banka, policie, nemocnice nebo salón krásy, platí tam fiktivní měna a děti si vyzkouší různé běžné pracovní činnosti. V Německu takový tábor připravili už pojedenácté.

Dětské táborové městečko vyrostlo na sportovním hřišti školy v německém Annaberg-Bucholzu.

Program pro školáky začal v 9:30 výběrem povolání. „Dávejte pozor, bude vám vysvětleno, jaké pracovní pozice tu jsou, tak abyste to věděli, co všechno tu můžete dělat,“ upozorňuje děti Lucie Haragová, hlavní organizátorka z Podbořan.

„Ta jazyková bariéra je tu obrovská – je to znát. Proto tady také fungují ti pomocníci, kteří pomáhají s jejím překonáváním, aby došlo k porozuměním, co se tam vůbec děje, jaké mají ty děti úkoly a co mají dělat,“ dodává Haragová.

„Přijel jsem sem překládat – být těm dětem prostředníkem. Sám jsem tady kdysi na táboře byl. Vnímám to jako přínos, i když mi to v tu dobu nedalo tolik jazykově, protože mi také překládali, ale poznal jsem tu nové lidi a způsoby – dle mého je to tady ojedinělé,“ shrnuje pomocník Filip Bischof – student, který sem z Podbořan přijel dětem dělat překladatele.

Až do 5. července si mohou děti každý den vyzkoušet jiné povolání. Za odvedenou práci dostanou stříbrňáky, které pak po odvedení daní mohou v Annazwerku utratit – třeba za služby nebo za jídlo v restauraci.

Spustit audio

Související