Na kůrovcových holinách na Vlčí hoře u Krásné Lípy rozkvetou divoké jabloně. Vysázeli je tam školáci

15. květen 2023 13:16

Rozkvetlý jabloňový sad uprostřed hlubokého lesa, to se jen tak nevidí. Tak přesně taková podívaná bude možná za pár let v okolí Köglerovy stezky na Vlčí hoře u Krásné Lípy. Na lesní holinu po kůrovcové těžbě tam totiž krásnolipští školáci při ekologické výchově vysázeli stovku lesních jabloní.

Jedna názorná ukázka od lesníka Zbyňka Macha a 26 krásnolipských osmáků a deváťáků se může pustit do výsadby malých divokých jablůněk.

„Tak teď jdeme kopat, zahrajeme si na Minecraft,“ vyhrnuje si rukávy Sebastian Batovec a pokračuje: „No super, jdeme tady zasazovat nové stromečky. Těším se. Přemýšlel jsem už nad tím, že budu dřevorubcem.“

K mladým stromkům musí školáci zatlouci železné tyče, na které navléknou ochranu, aby je ještě v rozpuku neokousala zvěř. „Vysazovat jabloně na smrkových holinách? Proč ne – je to pak zpestření pro zvěř,“ konstatuje Zbyněk Mach s tím, že o kus dál v revíru už letos vysadil několik stovek divokých třešní.

Školáci se rozmísili po velké holině nedaleko Köglerovy stezky na Vlčí hoře a díla se ujali s nadšením.

„Není to pro ně problém. Jsme ekoškola, tak jsou zvyklý na takové akce – když je Den Země, Den lesa, Den vody,“ usmívá se třídí učitelka Jindra Kindermannová.

Společnost Lesy České republiky v posledních třech letech podle mluvčí Evy Jouklové vysadila v Ústeckém kraji 19 milionů sazenic různých dřevin. Jen letos tu lesníci zasází okolo osmi milionů mladých stromků.

Spustit audio

Související