Památkáři mapují pomocí dronu Dittrichovu hrobku v Krásné Lípě – město ji chce opravit

13. duben 2023 09:31

Krásná Lípa na Děčínsku koupila za 10 000 korun od insolvenčního správce továrnickou hrobku rodiny Dittrichovy. Unikátní stavbu nevyčíslitelné hodnoty měl nejprve zrekonstruovat spolek Omnium, který se věnuje záchraně památek. Dostal se ale do problémů a tak hrobka, ke které patří i kotelna pro její vytápění, dál chátrala.

Město chce hrobku co nejdříve dostat pod střechu – i proto teď krovy objektu snímkují pomocí dronu památkáři. Z fotografií vytvoří 3D model, který pomůže naprojektovat nové zastřešení vzácné památky.

„Museli jsme nejdřív vykácet rizikové dřeviny, které sem kdysi vysázeli ještě ti němečtí vlastníci – byly už dost vyhnilé,“ vysvětluje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Kolem hrobky samotné zatím létá dron Národního památkového ústavu. „Po nás se teď chce 3D model hrobky, aby pak mohl ten projektant přímo do něj namodelovat tu konstrukci krovu,“ vysvětluje Jaroslav Skopec z Národního památkového ústavu.

„Bude to trvat zhruba dvě hodiny,“ konstatuje Petr Hasil a Jaroslav Skopec dodává: „Později se po nás chce, abychom udělali fotogrametrii všech fasád.“

Hrobka se stala nově majetkem Krásné Lípy

Krásné Lípě se podle starosty konečně podařilo získat hrobku do majetku. „Máme podepsanou kupní smlouvu s insolvenčním správcem, teď je důležité dostat tu stavbu pod střechu. Budeme to samozřejmě muset financovat z nějakých dotací a darů,“ vysvětluje Kolář.

Město Krásná Lípa je odhodlané vzácné mauzoleum továrnické rodiny Dittrich zachránit. Novorenesanční stavba podle návrhu předního německého architekta Julia Carla Raschdorfa je totiž svým provedením na území České republiky, a vlastně celé střední Evropy, opravdu ojedinělá.

Spustit audio

Související