Školáci z Litoměřic zvítězili na Mistrovství Česka v robotice – kvalifikovali se i na světový šampionát do USA

18. březen 2024 13:30

Dlouhé hodiny vymýšlení a programování vlastního robota přinesly žákům litoměřické školy Na Valech vysněné vítězství. Vyhráli totiž Mistrovství České republiky v robotice a současně se kvalifikovali na světový šampionát v americkém Dallasu.

„Dívali jsme se na různá videa na internetu, kde už podobní roboti byli. Zkoušeli jsme to podle toho a zjistili jsme, že to tak funguje, a tak jsme to pak postavili,“ vysvětluje Kristýna Kutnarová, jak postupně vznikal nejdůležitější člen týmu, robot Kratos.

Konstrukce zařízení připomínající malý nákupní vozík vypadá na první pohled jednoduše. To ale učitel Štěpán Samek rychle vyvrací: „Opak je pravdou, jednoduché to vůbec není. Třeba ten náš robot, který tu aktuálně je, je asi čtvrtou verzí toho robota samotného, kterého děti začaly stavět. Čas na jeho stavbu byl přibližně šest hodin, jeho rozkládání pak trvá přibližně 30 minut.“

Celý svět má stejná pravidla, stejné hřiště i stejné herní prvky. Cílem každého týmu je vymyslet, zkonstruovat a naprogramovat robota tak, aby získával co nejvíce bodů na herním poli.

Litoměřický tým RoboTitans se probojoval na světový šampionát v robotice v Dallasu

„Do minuty toho musíme nasbírat co nejvíc a dát to do jedné věže,“ upřesňuje Jakub Lázo a Kristýna Kutnarová dodává: „Potom, jak se to tam všechno vysype a posbírá, tak se to zaparkuje sem do tohoto parkoviště.“

Litoměřický tým RoboTitans dal dohromady Štěpán Samek teprve před rokem – letos už zvítězili v celorepublikové soutěži. Vítězové se současně kvalifikovali i na Mistrovství světa v americkém Dallasu.

„Kdybychom to porovnávali papírově, tak máme tendenci skončit v první třetině soutěžního pole – tedy do 100. místa. Ambice jsou, jen nás trochu trápí asijské státy, které jsou trošku na výši.“

RoboTitans teď shánějí peníze na cestu do USA

Transparentní účet na podporu týmu RoboTitans ze ZŠ Na Valech v Litoměřicích

Nejsou to ale jen asijské robotýmy, které teď litoměřickým titánům dělají starosti. Přestože jsou ve své kategorii nejlepší v Česku, nemají dost financí na cestu do Dallasu.

„Oslovujeme soukromé subjekty, zkoušeli jsme Ústecké kraj – to bohužel úplně nevyšlo, ministerstvo školství, tam to také nevyšlo. Pomáhají nám ale soukromí sponzoři a nyní i transparentní účet pod školou, kam mohou přispívat rodiče i veřejnost,“ dodává Samek.

Finanční podporu týmu ze základní školy Na Valech přislíbilo také město Litoměřice.

Spustit audio