Obyvatelé Litoměřic se připravují na další uzavírky. Radnice uspořádala projednání se stavbaři

2. červenec 2024 11:10

Dopravní situaci v Litoměřicích od srpna zkomplikují další uzavírky. V ulicích Dlouhá a Mostecká je totiž naplánovaná rekonstrukce vodovodu a kanalizace. Radnice proto ještě před samotným začátkem oprav svolala veřejné projednání.

Vodaři na setkání s veřejností představili kompletní harmonogram prací, které právě 4. srpna odstartují výměnu více než 100 let starého potrubí.

Litoměřická radnice uspořádala projednání se stavbaři

Jako první se výkopy otevřou v srpnu v Mostecké ulici v úseku ulice Mezibraní. Od října do prosince pak naváže druhá etapa na začátku Dlouhé ulice. Těžká technika pak bude postupovat od kruhového objezdu k Mírovému náměstí.

Podle stavbyvedoucího Aloise Trochty budou stavbaři postupovat po 30 až 50 metrech – část hluboké šachty vždy vykopou, uloží nové potrubí a zasypou. Současně s rekonstrukcí vodovodu a kanalizace je naplánovaná také výměna plynovodu.

Možnosti zásobování provozoven se budou během rekonstrukce kanalizace měnit

Lidé se ptali na způsoby zásobování – zda bude možné a jakým způsobem podnikatelé dostanou své zboží do obchodů. Podle Trochty bude záležet na fázi dané stavby a také na domluvě se stavbyvedoucím.

V rámci rekonstrukce vodovodu a kanalizace se bude také kácet javorová alej, která byla v ulici vysázená v 90. letech. Stromy ale rostou přímo nad inženýrskými sítěmi a musí k zemi, stejně jako veřejné osvětlení.

Další dotaz směřoval k možnému poškozením domů. Stavbyvedoucí uvedl, že ještě před zahájením stavby bude vypracovaná pasportizace současného stavu jednotlivých budov, aby se zamezilo případným sporům.

Stavaři prosí obyvatele města o trpělivost

Během rekonstrukce budou některé úseky zcela neprůjezdné, jak budou práce postupovat, budou se výkopy zasypávat a bude možné dostat se i například do Velké dominikánské nebo do Vavřinecké.

Řidiči by se proto měli obrnit trpělivostí, a pokud budou potřebovat do Dlouhé ulice vjet, pak by měli v autě na viditelném místě nechávat lístek s telefonním číslem. Ztížené dopravní podmínky ve městě potrvají až do ledna příštího roku.

Spustit audio

Související