Vedení Litoměřic se snaží uspořit – střechy sedmi městských budov nechává osadit fotovoltaickými panely

11. prosinec 2023 09:02

Na střechách některých městských budov v Litoměřicích přibyly fotovoltaické panely. Jde o první větší instalaci, kdy panely pokryly střechy sedmi domů. Největší solární elektrárna vznikne na budově Centrální školní jídelny. Montáž má být hotová do konce letošního roku. Celková kapacita fotovoltaických panelů je 308 kilowatt – radnice tak chce v těchto domech ušetřit až třetinu nákladů za elektřinu.

„Teď jsme právě v areálu školní jídelny, tady je ta instalace větší,“ popisuje litoměřický radní Tomáš Sarnovský z ANO. Ze sedmi městských budov má největší kapacitu právě solární elektrárna na střeše jídelny.

„Bude následovat zkušební provoz, poté žádost na ČEZ o připojení do sítě a žádost o licenci na Energetický regulační úřad. A poté už budeme vesele vyrábět,“ dodává zastupitel z hnutí Naše Litoměřice Vladislav Liška.

Solární panely přibyly také na střechy mateřských škol, DDM Rozmarýn nebo Centra Srdíčko.  Celkové náklady jsou devět milionů korun. Z toho zhruba 2,5 milionu korun město čerpá z dotace ministerstva životního prostředí.

„Teď máme podanou žádost o další dotaci, tam už se jedná o daleko větší výkon. Dotace by tam měla být 50 procent a realizace by měla být během příštího roku,“ doplňuje Liška.

Vedení Litoměřic chce s osazováním střech svých budov fotovoltaikou pokračovat

Radnice chce rozšířit fotovoltaické panely na dalších 11 městských budov. „Budou to objekty městských kulturních zařízení – například objekt domu na Dómském pahorku, dále potom fotbalový stadion,“ přibližuje Tomáš Sarnovský.

Na střechu Kalich arény by se podle něj vešla fotovoltaická elektrárna o velikost až 700 kW. Radnice ale naráží na omezení s připojením do elektrické sítě.

„Informace od ČEZ je taková, že nebudou povolovat větší instalace než 100 kW, aspoň tedy na tom uzlu Litoměřice – jih. Takže tam se ještě chystáme na nějaká jednání. Budeme se to snažit nějak prolomit, nebo to vyřešit třeba tím, že pojedeme v ostrovním režimu,“ dodává Sarnovský.

Město plánuje po konzultaci s památkáři pokračovat s osazováním střech fotovoltaickými panely u městských objektů také v historickém centru.

Spustit audio

Související