Litoměřice našly využití pro další budovu v bývalém pivovaru. Mohla by se v ní vyrábět sušená šunka

12. prosinec 2022 14:21

Další budova bývalého litoměřického pivovaru z 18. století bude mít nové využití. Už dřív město opravilo chátrající levé křídlo areálu, kde se teď znovu vaří pivo. V sousední části by se zase v budoucnu mohla vyrábět sušená šunka. Stavbaři teď v budově začínají montovat nové stropy a stavět konstrukce.

„Chystáme otvory na novou ocel. Tady ty dva stropy nad sebou už jsou v podstatě hotové – teď už jen čekáme na beton. Celkem to bude pětipodlažní,“ vysvětluje stavbyvedoucí Stanislav Rožánek.

Další dvě patra pak budou pod zemí, upřesňuje investiční technik Ladislav Pošík: „Tady pod námi to jde asi 12 metrů dolů. Je tam stávající nejspodnější podlaží – jsou tam vysoké klenuté sklepy, které jdou na jedné straně do ulice Krajská, na druhé jsou pod stávající budovou pivovaru.“

Stavebníky teď podle Rožánka čeká jedna z náročnějších etap. „Tady je strop, který budeme prorážet. Bude tam velký otvor a částečně budeme tu klenbu nahrazovat monolitickým rovných stropem – to bude docela složitější,“ vysvětluje.

V následujícím roce musí dovnitř budovy dostat také šest zhruba tunových sloupů. „Sešroubujeme si je na zemi a dáme je tam vcelku – velkým jeřábem,“ říká Rožánek.

Rekonstrukce budovy by měla být hotová do dvou let

Rychlost stavebních prací ovlivňuje i počasí. Stavbyvedoucí je ale přesvědčený, že v roce 2024 bude rekonstrukce pivovaru hotová. „Když se budeme pohybovat při teplotách kolem nuly, tak nebudeme moci betonovat. Budeme to ale mít připravené, a jakmile bude nějaká lepší meteorologická předpověď, musíme udělat rychlou akci a betonovat,“ popisuje Rožánek.

Město už uspořádalo konkurz na nového nájemce. Jako jediná se přihlásila firma vyrábějící sušenou šunku. V opravované části pivovaru by se tak od ledna 2025 mohl vyrábět pršut. Chybí už jen souhlasné stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu. Na rekonstrukci totiž město od ministerstva získalo 60milionovou dotaci.

Spustit audio

Související