Přibývá míst, na kterých můžete prokázat totožnost pomocí eDokladu v mobilu

2. červenec 2024 15:19

Od začátku prázdnin přibyla místa, kde se obejdete bez klasického občanského průkazu. Třeba krajské úřady nebo úřady obcí s rozšířenou působností mají nově povinnost ověřit totožnost pomocí eDokladu v mobilu.

Mobilní aplikaci eDoklady si už stáhlo zhruba půl milionu lidí.

Ústecký magistrát začal přijímat elektronický občanský průkaz v termínu, kdy je to už pro krajské úřady, úřady obcí s rozšířenou působností nebo pověřené obecní úřady povinnost – od 1. července.

Na přepážce je QR kód, který si žadatel načte a jeho aplikace se propojí s počítačem úředníka. Žadatel pak potvrdí, které údaje bude sdílet. Tím prokáže svou totožnost a dál může provádět úkony, jakoby se prokázal fyzickým dokladem.

eDoklady zatím mnoho lidí nevyužívá

Některá města službu zavedla dřív, než jim to zákon přikazoval. V Ústeckém kraji šlo například už v únoru o Postoloprty, v březnu pak začali přijímat eDoklady v Lounech.

O zkušenosti se ale zatím moc mluvit nedá. V Postoloprtech dosud nebyl s eDokladem nikdo, v Lounech to byli dosud jednotlivci.

Podobné je to i na dalších obecních úřadech, kde se zatím lidé s občanským průkazem v mobilním telefonu příliš neprokazují.

Bez klasického občanského průkazu se už od začátku roku obejdete při jednání s ministerstvy, od dubna se mohou lidé prokázat dokladem v mobilu policii.

Od 1. července platí eDoklady i na policejních služebnách nebo na krajských a pověřených obecních úřadech.

Další instituce, a to i soukromé, přijdou na řadu od ledna 2025. Budou to například školy, vysoké školy, zdravotní pojišťovny, banky, notáři, okrskové volební komise, pošta nebo i menší obce.

Spustit audio

Související