U Lubence začala stavba dalšího úseku dálnice D6. Hotovo by mělo být nejpozději v roce 2029

4. červenec 2024 09:32

U Lubence na Lounsku začalo Ředitelství silnic a dálnic se stavbou další části dálnice D6. 12kilometrový úsek bude jako jediný celý v Ústeckém kraji. Stavba za necelé 3,5 miliardy korun by měla trvat zhruba tři roky.

Úsek se bude stavět ve dvou etapách. Nejdřív stavbaři dokončí obchvat Lubence. Na celé trase je potřeba postavit mimoúrovňovou křižovatku, pěší lávku, železniční most a dalších 14 mostů. I kvůli délce je to jedna ze složitějších staveb – do provozu by měla jít v říjnu 2027.

„Už na konci roku 2025 nebo začátkem roku 2026 by ale bylo možné zprovoznit dvoukilometrový úsek, který přímo navazuje na obchvat Lubence,“ doplňuje ministr dopravy Martin Kupka z ODS.

Zbylé tři úseky v Karlovarském kraji by měly být podle plánu dokončeny tak, aby podle generálního ředitele Ředitelství a dálnic Radka Mátla řidiči mohli jet z Prahy do Karlových Varů nejpozději v roce 2029 už bezpečně: „Ta silnice je nebezpečná stále – je to z toho důvodu, že neodpovídá kategorii silnice I. třídy. Jediným lékem na to je opravdu dostavba dálnice D6.“

Do Prahy to bude blíž

„My si od toho také slibujeme, že tím, jak se zkrátí vzdálenost mezi Prahou, Středními Čechami a Karlovarským krajem, to naláká nějaké obyvatele, kteří by k nám mohli přesídlit. Ať už to budou třeba lékaři nebo lidé, kteří mohou pracovat z domova,“ zhodnotil při zahájení Jan Bureš krajský zastupitel z ODS.

Stavba dálnice začala v roce 1979 úsekem Kačice – Nové Strašecí. Skoro po 50 letech se přiblížila doba, kdy se lidé z metropole nejmenšího kraje dostanou zhruba za hodinu do hlavního města.

Spustit audio

Související