O letní brigády je v Ústeckém kraji velký zájem. Mezi studenty vede práce v rychlém občerstvení

4. červenec 2024 15:37

Se začátkem prázdnin začalo naplno období letních brigád. Do práce míří nejen tisíce studentů, ale také sezónních pracovníků. Ti jsou teď zapotřebí hlavně v zemědělství. Zaměstnavatelé takhle každoročně naberou tisíce lidí.

Loni v tuto dobu podle dat Českého statistického úřadu pracovalo v Česku přes 1,3 milionu tzv. dohodářů. A právě během letních měsíců se jejich počet zvyšuje i o desítky tisíc.

Od 1. července se nově výdělky z dohod sčítají. Pokud si lidé vydělají do 10 000 korun měsíčně, nemusí státu odvádět zdravotní ani sociální pojištění. Pokud je to víc, už se povinnosti nevyhnou.

Od července se změnily povinnosti i pro zaměstnavatele. Ti teď musí na České správě sociálního zabezpečení evidovat a registrovat všechny brigádníky, se kterými uzavírají dohody o provedení práce a do 20. srpna poprvé oznámit i výši jejich výdělků. Pokud tak neučiní, hrozí jim sankce 50 000 korun.

Nová pravidla tak mohou změnit chování zaměstnavatelů, kteří budou sezónní pracovníky přijímat a vyplácet jen na dobu nezbytně nutnou.

Věk brigádníků se oproti předchozímu roku zvýšil

Podle manažerky pracovního portálu Fajn brigády Martiny Ryškové se poptávka po brigádách před začátkem léta zvýšila o 15 procent ve srovnání s jinými měsíci v roce – zájem přitom neklesal ani se začátkem léta.

Naopak podle posledních dat nabídka prací rostla souběžně s poptávkou naposledy v květnu. Data za červen už ukazují, že nabídka sezónních pracovních míst meziročně klesla o sedm procent.

Letošní prázdniny jsou charakteristické také vyšším věkem brigádníků. Sezónní práce jsou žádané nejen mezi studenty, jako tomu bylo v minulých letech. Ryšková uvedla, že druhou největší skupinu uchazečů tvoří lidé do 35 let. Může jít například o vysokoškoláky nebo o lidi na rodičovské dovolené.

Podle dat portálu Fajn brigády jsou nejvyhledávanější pozice prodavač/ka, uklízeč/ka a oblíbené je také doplňování zboží. S nástupem letních měsíců se mezi trojici nejoblíbenějších dostává práce v rychlém občerstvení nebo stánkový prodej – typicky sem patří například prodej zmrzliny.

Spustit audio

Související