Sezónní podniky často sázejí na osvědčené brigádníky. Studenti proto občas těžko shánějí první letní brigádu

25. červenec 2022 15:04

Koupaliště, kempy nebo třeba stánky se zmrzlinou. Tam všude potřebují sezónní brigádníky. Jejich provozovatelé říkají, že spolehlivé pracovníky není snadné sehnat. Často proto sahají po už osvědčených zaměstnancích. Studenti, kteří hledají první brigádu, to pak mohou mít složité.

„Měla jsem štěstí, že jsem brigádu sehnala přes známou, jinak bych se k ní také nedostala,“ konstatuje 18letá studentka Nikol z Podbořan, která o prázdninách prodává zmrzlinu.

Obsluhovat velký stroj znamená doplňovat a míchat směs. Teprve pak může točit zmrzlinu zákazníkům. „Míchání se opakuje třeba třikrát do hodiny. Znamená to tahání dvou nebo čtyřkilových kýblů nahoru a dolů. Tahle brigáda rozhodně není jen o sezení a točení a točení zmrzliny, je toho mnohem víc,“ popisuje Nikol.

I tak je ale ráda, že letní brigádu vůbec našla. „Mám spoustu známých, kteří brigádu nemohou najít, i když jim je 18 let, což je takové pravidlo a podmínka, kterou zaměstnavatelé většinou chtějí,“ dodává.

Provozovatelé kempů a koupališť sázejí na jistotu

„My si bereme přednostně z úřadu práce. Oni je dotují a nás téměř nic, nebo jen málo stojí,“ vysvětluje Jiří Hlinka, který řídí městskou organizaci v Oseku na Teplicku, pod kterou patří i kemp a koupaliště. Aby měli zaručeně spolehlivé pracovníky, dávají přednost těm osvědčeným.

Podobnou taktiku volí pro autokemp a koupaliště také v Bílině – i tady mají stálou partu lidí, která se na sezonu už několik let vrací.

„Takže už dopředu víme, co od nich čekat. Až ti brigádníci skončí studium, tak budeme muset shánět nové. Zatím to nějak neřešíme. Je jasné ale, že to pak bude náročné – ta situace není dobrá. Sehnat kvalitního člověka, který chce něco dělat, je docela problém,“ shrnuje vedoucí střediska Václav Charamza.

V bílinském autokempu a na koupališti přes léto vypomáhají také zaměstnanci městských technických služeb, kteří v zimní sezoně pracují třeba na zimním stadionu.

Spustit audio

Související