Letní brigády studenty příliš netáhnou. Přitom je z čeho vybírat

24. červen 2021

Prázdninové brigády už studenty tolik nelákají. Mnozí si totiž při distanční výuce našli celoroční přivýdělek. A zatímco firmy potřebují hlavně manuální pracovníky, brigádníci preferují spíš administrativu. Třeba v Duchcově na Teplicku se na pracovní nabídku promítat v letním kině, ozval jen jeden zájemce.

Eliška Šafránková se právě zaučuje. O prázdninách bude promítat v letním kině na duchcovském koupališti.

„Bude to pro mě úplně první zkušenost s promítáním v letním kině,“ konstatuje.

Na brigády ale chodí pravidelně od 15 let, takže tři roky. „Pracovala jsem jako výpomoc v kuchyni, ve stánku se zmrzlinou, na place jako číšnice,“ vypočítává.

Promítání v letním kině si našla přes inzerát. Těší se, že si kromě výdělku odnese i filmové zážitky. „Promítá se každý pátek a každou sobotu. Šetřím na nový notebook, a pak také na takové ty klasické holčičí věci – na oblečení a mejkap,“ dodává Eliška Šafránková, která jinak studuje v Chomutově obor technik požární ochrany.

Nedostatek personálu hlásí restaurace i sklady

Letní brigádu, stejně jako její spolužáci, našla snadno. Z pracovních agentur zní, že problém najít nejen brigádníky, ale vůbec zaměstnance, teď mají spíš firmy – podle Marcely Vyskokové z personální agentury Advantage Consultig hlavně v oboru gastronomie.

„Většina propuštěných číšníků a personálu šla pracovat zcela mimo obor a do gastronomie už se jim vracet nechce. Je tam velká poptávka jak po brigádnících, tak po zaměstnancích na hlavní pracovní poměr,“ shrnuje Vyskoková.

Nabírají také dopravní společnosti a sklady, tedy obory, které se při pandemii hodně rozrostly. Brigádníci ale mají zájem spíš o lehčí práci.

„Brigádníkům se především nechce pracovat ve výrobě nebo ve směnných provozech. Upřednostňují administrativní brigády, práce na recepci, navíc bez angličtiny,“ doplnila Vyskoková.

„Ty manuální brigády je pro firmy stále obtížnější obsadit.“ potvrzuje i Jiří Halbrštát z personální agentury ManpowerGroup.

Podle personálních agentur se teď prý brigádníci moc nehrnou ani do zemědělství. Tam proto nedostatek lidí řeší automatizací a výpomocí zahraničních dělníků.

Spustit audio

Související