Učební obory začaly v omezeném režimu s praktickou výukou. Na praxi s učitelem může jít maximálně 6 studentů

20. duben 2021 13:18

Učňovské školy rozjely tento týden alespoň omezeně praktickou výuku. Ta je důležitá hlavně pro žáky, které čekají letos závěrečné zkoušky. Kvůli pandemii koronaviru totiž podstatnou část praxí zameškali a teď mají ani ne dva měsíce na to, aby se na zkoušky připravili.

Třeba na největší děčínské střední škole řemesel a služeb v Ruské ulici bylo od rána ve cvičných kuchyních, cukrárnách a barech docela živo. Studenti posledních ročníků se totiž tento týden mohli vrátit k praktickému výcviku.

Zatím jsou sice povolené pouze skupinky po šesti žácích, i to ale učitelé odborných předmětů vítají. I žáci jsou rádi, že se mohli na praxe vrátit.

„Praxe mi chybí hrozně moc. Když se to tak vezme, tak nás za chvíli čekají závěrečné zkoušky, přitom jsem toho hodně zapomněla, takže se jich docela bojím,“ přiznává studenta Veronika.

Třeťáci se teď budou na poslední chvíli praktické dovednosti snažit co nejrychleji dohnat.

„Mělo to přijít dřív, těm třeťákům to prostě chybí. Doma prostě praxi dělat nemůžou – to prostě nejde. Rodiče jim v tom třebas pomoci neumí a tak nemají, kdo by jim poradil,“ myslí si učitelka Markéta Zápotocká.

S online výukou se musely nějak vypořádat i kadeřnice. „Třeba támhle Eliška každý týden holí svého tatínka. Posílá mi i fotky – má tu snahu se sama zdokonalovat,“ popisuje mistrová Hana Hrušová.

Příští týden už by mohla podle vlády i tady praxe probíhat bez omezení.

Spustit audio

Související