Ředitelství silnic a dálnic začíná stavět další úsek dálnice D6 do Karlových Varů

3. červenec 2024 11:05

U Lubence na Lounsku začíná 3. července stavba 12kilometrového úseku dálnice D6. Je to nejdelší část spojnice mezi Karlovými vary a Prahou a zároveň jediná, která vede Ústeckým krajem.

Nový úsek dálnice by se měl stavět zhruba tři roky. Práce jsou rozděleny na dvě etapy.

Začíná se u Lubence dokončením jeho obchvatu v místní části Ležky – tuto část by měli silničáři uvést do provozu už do konce příštího roku. V trase delší části teď provádí archeologický výzkum a dokončuje se majetkoprávní vyrovnání.

Celkem stavbaře čeká kromě mimoúrovňové křižovatky i vybudování lávky pro pěší, železničního mostu a dalších třinácti mostů. Jeden z nich povede přes údolí, které by jednou mohla zaplavit voda chystané přehradní nádrže u Kryr. Zprovoznění je v plánu v roce 2027.

Dálnice D6 do Karlových Varů by měla být hotová za čtyři roky

Šest a půl kilometrů dálnice by měli silničáři otevřít ještě letos. Úsek u Krupé ve Středočeském kraji bude uvedený do provozu zřejmě na konci srpna. Další dva úseky v délce celkem 14,5 kilometru ve středních Čechách budou hotové příští rok na podzim a řidiči se dostanou z Prahy až po Jesenickou křižovatku.

Silničáři předpokládají, že příští rok zahájí stavbu dvou úseků v Karlovarském kraji o délce zhruba 15 kilometrů a v přípravě jsou další dva.

Zatím nejsou žádná zpoždění – pokud to tak půjde i nadále, budou Karlovy Vary napojené na dálniční síť v roce 2028.

Spustit audio

Související