Žatecká nemocnice bude od ledna akciovou společností. Změna má umožnit lepší fungování i případný prodej

28. červen 2024 14:30

Zastupitelé Žatce 27. června odsouhlasili postupnou proměnu nemocnice. Z obecně prospěšné společnosti má být v lednu akciová společnost. Transformace má především napravit nesprávnou formu organizace.

Obecně prospěšné společnosti umožňoval zákon platný do roku 2014. Od té doby platný občanský zákoník takovou formu organizace nezná.

Ty obecně prospěšné společnosti, které se netransformovaly, se řídí zákonem z roku 1995 – to je pro řízení nemocnice především komplikace. Pro pružné fungování je potřeba právní formu změnit – tedy nejprve napravit stav podle platného občanského zákoníku.

„Nástupcem je podle zákona ústav, který se zapisuje do rejstříku. Proto se dělá tento první krok, aby se právní forma změnila na funkční a právně podložitelnou společnost,“ vysvětluje ředitel nemocnice Martin Sloup.

Po transformci by se mohla žatecká nemocnice stát součástí Krajské zdravotní

Ústavem se nemocnice stane od 1. července. Transformace ale směřuje k tomu, aby od ledna byla nemocnice akciovou společností. Změna umožní ocenění nemocnice, to teď nešlo. Případný prodej tak bude podle starosty Radima Laibla možný.

„Musíme ji formálně převést na komerční subjekt – to může být následně podklad pro krok dvě, kterým by mohlo být vygenerování nějakého strategického partnera, se kterým se buď dohodneme o vstupu do společnosti, nebo se s ním můžeme dohodnout i o převodu celé společnosti. To záleží na vůli zastupitelstva města,“ vysvětlil Laibl.

V úvahu by potom připadal i prodej třeba Ústeckému kraji – nemocnice by pak spadala pod Krajskou zdravotní. Stejně tak by ale mohl mít zájem nemocnici provozovat některý ze soukromých subjektů. Rozhodující slovo budou mít zastupitelé města.

Spustit audio

Související