Krajská zdravotní představila starostům obcí ve Šluknovském výběžku plán modernizace rumburské nemocnice

18. červen 2024 09:17

Společnost Krajská zdravotní představila starostům obcí a měst ve Šluknovském výběžku plány na modernizaci nemocnice v Rumburku. Do konce roku by tak mohla začít přestavba budovy polikliniky v Jiráskově ulici, kde vzniknou ordinace specialistů.

Podle plánu, který zástupci Krajské zdravotní představil, by měla do konce letošního, nebo na začátku dalšího roku začít modernizace budovy polikliniky v Jiráskově ulici a výstavba modulární budovy, kde budou laboratoře.

Podle předsedy představenstva společnosti Ondřeje Štěrby má zatím plán mírné zpoždění. „Dva, tři měsíce zpoždění kvůli tomu, že revidujeme projektovou dokumentaci, aby ty stavby byly definitivně dispozičně dobře řešeny. To se týká polikliniky, administrativní budovy i přesunu provozů z Podhájí, zřejmě do integrované střední školy,“ shrnul.

Na přestavbu polikliniky a vybudování zázemí pro laboratoře uvolnila společnost Krajská zdravotní 270 milionů korun, veškeré práce by měly být hotové během 16 měsíců.

V Lužické nemocnici vyroste i nová budova Emergency

Krajská zdravotní v Lužické nemocnici stále také počítá s výstavbou budovy urgentního příjmu s heliportem. Podle předsedy představenstva Ondřeje Štěrby teď vyjednává s Evropskou investiční bankou o způsobu financování projektu, který bude stát kolem 470 milionů korun.

Od výstavby nové Emergency si představitelé Krajské zdravotní slibují zlepšení a rozšíření zdravotní péče ve Šluknovském výběžku i to, že moderní budovy a provozy přilákají víc mladých lékařů a zdravotnického personálu už jen tím, že budou chtít pracovat v moderním zdravotnickém zařízení.

Výstavbu urgentního příjmu by chtěla krajská společnost v ideálním případě zahájit do konce roku 2030.

Ve Šluknovském výběžku je stále nedostatek lékařů

Starostové obcí a měst ve Šluknovském výběžku se na setkání se zástupci Krajské zdravotní zajímali především o to, zda stěhování provozů a chystaná modernizace neomezí zdravotní péči ve výběžku. Nemocnice v Rumburku je totiž spádová pro 55 000 obyvatel, ke kterým v letních měsících přibyde zhruba 30 000 dalších lidí, kteří v regionu tráví prázdniny nebo dovolenou.

Vyjadřovali také obavy o stav tamního interního oddělení, které funguje jen v omezené míře. V tomto případě se ale dozvěděli, že zřídit v Lužické nemocnici plnohodnotné oddělení není možné už kvůli nedostatku lékařů – na jedno lůžkové oddělení je totiž potřeba sehnat čtyři lékaře specialisty, což se i přes vysoký náborový příspěvek, který krajská společnost novým lékařům nabízí, nedaří.

Spustit audio

Související