Taro kořen je nabitý vitamíny i minerály – dá se využít v kuchyni i k léčbě nemocí
Kolokázii jedlou pěstují po celém světě. Říká se jí také brambora tropů. I u nás jí mají mnozí doma v květináči. Hlavně kvůli jejím dekorativním listům. My vám tentokrát představíme kořen této rostliny, kterému se říká taro kořen.
Hlízy kolokázie jedlé můžou mít i několik kilogramů. Pozor ale, je v nich hodně kyseliny šťavelové, takže jsou zasyrova mírně jedovaté, Proto, než se pustíme do léčení a do kuchtění s taro kořenem, je nutné ho povařit a vodu vylít.
Taro kořen je plný vitamínů a minerálů. Je v něm spousta vitamínu C, také vitamín A, E a B6, dále mangan, fosfor, draslík, sacharidy i kyselina listová.
Jeho konzumací podpoříte imunitní systém a tvorbu bílých krvinek. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje taro kořen trávicí systém a správné fungování střev.
Dá se nejenom vařit a přidávat jako příloha místo brambor, ale dá se péct nebo smažit. Výborné z něj jsou také chipsy.
Sušené hlízy se dají dokonce umlít na mouku, vyrábí se z nich škrob. Taro kořen seženete ve speciálkách s asijským zbožím nebo na internetu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.