Taro kořen je nabitý vitamíny i minerály – dá se využít v kuchyni i k léčbě nemocí
Kolokázii jedlou pěstují po celém světě. Říká se jí také brambora tropů. I u nás jí mají mnozí doma v květináči. Hlavně kvůli jejím dekorativním listům. My vám tentokrát představíme kořen této rostliny, kterému se říká taro kořen.
Hlízy kolokázie jedlé můžou mít i několik kilogramů. Pozor ale, je v nich hodně kyseliny šťavelové, takže jsou zasyrova mírně jedovaté, Proto, než se pustíme do léčení a do kuchtění s taro kořenem, je nutné ho povařit a vodu vylít.
Taro kořen je plný vitamínů a minerálů. Je v něm spousta vitamínu C, také vitamín A, E a B6, dále mangan, fosfor, draslík, sacharidy i kyselina listová.
Jeho konzumací podpoříte imunitní systém a tvorbu bílých krvinek. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje taro kořen trávicí systém a správné fungování střev.
Dá se nejenom vařit a přidávat jako příloha místo brambor, ale dá se péct nebo smažit. Výborné z něj jsou také chipsy.
Sušené hlízy se dají dokonce umlít na mouku, vyrábí se z nich škrob. Taro kořen seženete ve speciálkách s asijským zbožím nebo na internetu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.