Taro kořen je nabitý vitamíny i minerály – dá se využít v kuchyni i k léčbě nemocí

8. březen 2022

Kolokázii jedlou pěstují po celém světě. Říká se jí také brambora tropů. I u nás jí mají mnozí doma v květináči. Hlavně kvůli jejím dekorativním listům. My vám tentokrát představíme kořen této rostliny, kterému se říká taro kořen.

Hlízy kolokázie jedlé můžou mít i několik kilogramů. Pozor ale, je v nich hodně kyseliny šťavelové, takže jsou zasyrova mírně jedovaté, Proto, než se pustíme do léčení a do kuchtění s taro kořenem, je nutné ho povařit a vodu vylít.

Taro kořen je plný vitamínů a minerálů. Je v něm spousta vitamínu C, také vitamín A, E a B6, dále mangan, fosfor, draslík, sacharidy i kyselina listová.

Jeho konzumací podpoříte imunitní systém a tvorbu bílých krvinek. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje taro kořen trávicí systém a správné fungování střev.

Dá se nejenom vařit a přidávat jako příloha místo brambor, ale dá se péct nebo smažit. Výborné z něj jsou také chipsy.

Sušené hlízy se dají dokonce umlít na mouku, vyrábí se z nich škrob. Taro kořen seženete ve speciálkách s asijským zbožím nebo na internetu.

autor: Eva Bucharová | zdroje: abecedazahrady.dama.cz , virunga.cz , rehabilitace.info
Spustit audio

Související