Tajemství chuti dortletek i dalších laskomin odhalíte v roudnické domácí cukrárně
Cesta Jaroslavy Michalcové do cukrárny byla dlouhá, trnitá a prý vlastně neskutečná. Bavilo ji pečení a dělání radosti druhým, hlavně ji ale bavilo péct dortletky.
Na cukrářské učiliště nastoupila ve 45 letech a po získání výučního listu si mohla otevřít cukrárnu. Dortletky, s oceněními Regionální potravina, Produkt Českého středohoří a Potravinářský výrobek kraje Přemysla Oráče, peče podle rodinného receptu.
Jde vlastně o dvě sněhové pusinky slepené speciálním kávovým krémem. „Recept je tajný, takže dortletky vyrábím výlučně já sama,“ usmívá se Jaroslava Michalcová.
V roudnické cukrárně a kavárně Dortletka ale můžete ochutnat třeba i bezlepkový mrkvový dort s oceněním Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje, cena Přemysla oráče. Značkou Regionální potravina Ústeckého kraje se zase pyšní její makovec bez mouky.
Stálicí v Dortletce je dort Říp – světlý korpus se speciální pařížskou šlehačkou z čokolády, broskvemi, pokrytý marcipánem a posypaný kakaem. Dát si ale můžete třeba i prvorepublikové věnečky s červenou marmeládou.
A ještě trocha historie: rodinnou pekařskou tradici založil pradědeček Josef Vopálenský. Na konci 19. století se vyučil ve Vídni pekařem a otevřel si pekárnu Meidlinger Hauptstrasse. Časem přibyly další vídeňské pobočky, vzkvétající živnost se však shodou nešťastných okolností zhroutila – nejdříve požár v pekárně, a když se zdálo, že je vyhráno, tak nově otevřenou provozovnu navštívili zloději.
Bylo tedy rozhodnuto o návratu do Čech – naskytla se příležitost koupit domek s pekárnou v Kostomlatech pod Řípem, a tak se tam původně vídeňská pekařská rodina usadila.
Cukrárna Dortletka tedy navazuje na rodinný odkaz a kvalitu vídeňských prvorepublikových cukráren a kaváren, kde se dbalo na prvotřídní suroviny a klasické receptury.
Související
-
Datle – cukroví, po kterém neztloustnete
Plody datlovníku jsou složeny převážně ze sacharidů. Přírodní cukry tvoří 50- 70 procent obsahu všech látek a datle se tak stávají nejlepší náhražkou sladkostí, pro...
-
Tipy na zdravější vánoční cukroví aneb Jak mlsat a nepřibrat
Jak si užít vánoční hodování, a přitom „nehřešit“? To je každoroční noční můra těch, kteří se jinak celý rok snaží žít zdravě. Poradíme vám, jak mlsat, a při tom ne...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.