Tipy na zdravější vánoční cukroví aneb Jak mlsat a nepřibrat
Jak si užít vánoční hodování, a přitom „nehřešit“? To je každoroční noční můra těch, kteří se jinak celý rok snaží žít zdravě. Poradíme vám, jak mlsat, a při tom neubližovat svému tělu.
V tradičních receptech na vánoční cukroví se vyskytuje spousta tuku, cukru a bílé mouky. O tom, co nehezkého provádějí našim cévám a zažívacímu traktu, jste určitě slyšeli a četli mnohokrát. Pokud se jich i přesto nechcete úplně vzdát, můžete alespoň zmenšit jejich množství.
Cukroví nebude o nic méně chutné, pokud množství cukru a tuku v receptu snížíte o třetinu. Pokud se vám zdá, že bez dostatku ztuženého tuku nepůjde například linecké těsto pořádně zpracovat, zkuste přidat šťávu z citrónu - těsto půjde vyválet hladce a výsledek bude mít i lepší chuť.
Zbytečně moc bílé mouky škodí…
Další způsob, jak udělat vánoční pečivo zdravější, je nahradit některé suroviny. Spojení bílé mouky a cukru překyseluje organismus a zvyšuje glykemický index - proto máme pořád chuť na další a další kousky cukroví. Je tedy dobré se zaměřit na výměnu těchto surovin.
Pokud máte obavy z výsledného těsta a z reakcí rodiny na nezvyklý vzhled cukroví, nahraďte alespoň třetinu bílé mouky moukou celozrnnou a třetinu dávky cukru nahraďte jiným sladidlem. Mlsné jazýčky to nepoznají, ale zbytek těla bude potěšen.
Místo celozrnné mouky můžete použít také jablečnou vlákninu – tam, kde dáváte půl kila bílé mouky, dejte jen 20 deka a 3 lžíce vlákniny. Pečivo bude nejen přínosnější pro trávení a pro celý organismus, ale ještě získá skvělou chuť - obzvlášť, pokud ho okořeníte špetkou mleté skořice a slepíte jablečnými povidly.
Vyškrtněte z cukroví cukr – i tak si pochutnáte!
Vyplatí se nahradit také bílý cukr - alespoň z jedné třetiny, ale ještě lépe úplně všechen. Cukr hnědý nebo třtinový jsou dobré náhražky, ale jejich použití je zdravější jen o trochu. Mnohem prospěšnější je dát do cukroví některý z přírodních sirupů : javorový, kukuřičný, pšeničný a nebo ječmenný slad.
Kromě toho, že obsahují více minerálů a nižší obsah energie, působí také jako skvělé pojidlo těsta a proto díky nim budete moci snížit také běžně používané množství másla nebo tuku.
Cukr můžete také nahradit fruktózou - tedy ovocným cukrem, jehož sladivost je vyšší, a tudíž ho můžete použít méně, a je také lépe stravitelný. V prodejnách zdravé výživy také můžete zakoupit sladidlo ze stévie, které udělá z vánočního cukroví nízkokalorickou pochoutku. Těmito ingrediencemi můžete sladit nejen těsto, ale také krémy. Ty bývají většinou založené na spoustě másla - možná by také stálo za to udělat je jinak.
Zkuste třeba tento recept: 10 deka arašídového másla smíchejte s 15 deka mletých ořechů a 5 dekagramy mletých rozinek. Přidejte pár kapek citrónu. Místo rozinek můžete použít jiné sladidlo dle chuti.
Ještě se zastavíme nad pečivem obalovaným v moučkovém cukru. Místo něj vyzkoušejte sušené ovesné mléko, které má jemně nasládlou chuť, takže svoji funkci splní a nebude při tom překyselovat váš organismus, ani ho zatěžovat kaloriemi navíc.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.