Svíčková z vepřového
Levnější varianta a chuť omáčky je to nejdůležitější.
Suroviny:
500 g vepřové plece
1 mrkev
1 petržel
půl středního celeru
1 středně velká cibule
200-250 ml šlehačky
3-4 nová koření
3 pepře
3 bobkové listy
trochu tymiánu
citronová šťáva, 1 lžička cukru
případně 1 lžička hořčice
jíška na zahuštění
4-5 lžic másla
sůl
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájíme.
- Na másle osmahneme krátce cibuli, pak přidáme ostatní nakrájenou zeleninu a koření, osolíme, osmahneme a vložíme maso (buď celé, nebo nakrájené na plátky). Podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka.
- Maso vyndáme, vylovíme i koření a omáčku rozmixujeme. Pak uvedeme znovu do varu, podle potřeby zahustíme trochou jíšky, v závěru přidáme šlehačku, necháme přejít var a doladíme chuť – citronem, cukrem, případně hořčicí. Vrátíme maso a prohřejeme ho.
Související
-
Svíčkové řezy na zelenině
Suroviny: 400 g hovězí svíčkové (nebo kvalitního masa z kýty), 160 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 80 g cibule, 1,2 dl tučné smetany, 40 g hladké mouky...
-
Francouzská svíčková
Suroviny: Hovězí svíčková, 2 cibule, 2 mrkve, 2 lžičky tymiánu, máslo, anglická slanina, 3 lžíce vinného octa, pepř, sůl, bobkový list, nové koření, šlehačka a zaky...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.