Svíčková z vepřového

Levnější varianta a chuť omáčky je to nejdůležitější.  

Suroviny:

500 g vepřové plece

1 mrkev

1 petržel

půl středního celeru

1 středně velká cibule

200-250 ml šlehačky

3-4 nová koření

3 pepře

3 bobkové listy

trochu tymiánu

citronová šťáva, 1 lžička cukru

případně 1 lžička hořčice

jíška na zahuštění

4-5 lžic másla

sůl

Postup:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme.
  2. Na másle osmahneme krátce cibuli, pak přidáme ostatní nakrájenou zeleninu a koření, osolíme, osmahneme a vložíme maso (buď celé, nebo nakrájené na plátky). Podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka.
  3. Maso vyndáme, vylovíme i koření a omáčku rozmixujeme. Pak uvedeme znovu do varu, podle potřeby zahustíme trochou jíšky, v závěru přidáme šlehačku, necháme přejít var a doladíme chuť – citronem, cukrem, případně hořčicí. Vrátíme maso a prohřejeme ho.

Související

  • Panenková svíčková od Šnečků

    Název je podle výtečného kuchaře, ale zvládne to i běžný kuchtík.

  • Svíčkové řezy na zelenině

    Suroviny: 400 g hovězí svíčkové (nebo kvalitního masa z kýty), 160 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 80 g cibule, 1,2 dl tučné smetany, 40 g hladké mouky...

  • Francouzská svíčková

    Suroviny: Hovězí svíčková, 2 cibule, 2 mrkve, 2 lžičky tymiánu, máslo, anglická slanina, 3 lžíce vinného octa, pepř, sůl, bobkový list, nové koření, šlehačka a zaky...