Panenková svíčková od Šnečků
Název je podle výtečného kuchaře, ale zvládne to i běžný kuchtík.
Suroviny:
1-2 vepřové panenky
50 g slaniny
500 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
cibule
4 lžíce másla
celý pepř
nové koření
bobkový list
sůl
1 lžička plnotučné hořčice
trošku octa nebo citron
cukr
případně hladká mouka, případně smetana
brusinky, neslazená šlehačka na ozdobu
Postup:
1. Maso protáhneme slaninou, osolíme a na rozehřátém másle ze všech stran společně s nakrájenou cibulí opečeme. Pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, koření včetně hořčice, podlijeme a v troubě pečeme pod pokličkou.
2. Měkké maso vyndáme, koření také, výpek se zeleninou rozmixujeme a je-li třeba, zahustíme trochou mouky a provaříme 5 minut. Kdo rád, přidá smetanu.
3. Omáčku podle chuti doladíme citronovou šťávou a špetičkou cukru. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s karlovarským knedlíkem, zdobíme plátkem citronu, brusinkami a šlehačkou (neslazenou!)
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.