Strandkorb: 140 let symbolu německé plážové kultury

4. červen 2022

Pokud jste někdy byli na plážích Baltského nebo Severního moře, určitě jste tam viděli a možná i použili proutěná plážová křesla – strandkörbe, česky „plážové koše“.

Správný strandkorb skutečně jako koš vypadá. Jde vlastně o polstrovanou lavici pro dva, která má za opěradlem zakulacenou proutěnou střechu a proutěné postranice. Na stříšce je markýza proti sluníčku, opěradlo se stříškou se dají sklopit až o 45 stupňů. Vnitřní stěny jsou opatřeny vyklápěcími stolečky; pod lavicí jsou vysouvací podložky pod nohy. Na bocích jsou koše opatřeny držadly, aby se s nimi dalo manipulovat. Koše chrání jak proti sluníčku, tak především proti větru, který na předlouhých baltských a severomořských plážích téměř neustále fouká.

Zrození německé plážové legendy

Strandkorb – německé plážové křeslo

Za den vynálezu těchto košů se považuje 15. červen 1882. Tehdy takové plážové lehátko vyrobil dvorní košíkář z Rostocku Wilhelm Bartelmann. Podle legendy ho jedna starší dáma požádala o sedačku, ve které by si mohla užít pohled na moře, aniž by vítr zhoršoval její revma. Bartelmann tedy vyrobil posezení chráněné košatinou a opatřené markýzou proti sluníčku.

Popravdě řečeno, všelijaké domečky a přístřešky se na baltských plážích používaly i dříve, první písemný dokument o plážovém lehátku pochází z roku 1871, ale teprve Bartelmannův plážový koš s vysouvací podnožkou a sklápěcím stolečkem se masově rozšířil a doslova ovládl pláže. Zásluhu na tom měla paní Bartelmannová, která viděla, že lehátko jejího muže je sice praktické, ale málokdo si takovou sezónní záležitost koupí. Proto nechala vyrobit plážových košů více a začala je pronajímat.

Založila tak druh podnikání, který dobře funguje dodnes. Investovala do reklamy, což se jí bohatě vyplatilo. O pronájem plážových košů se zvedl obrovský zájem. Zanedlouho si paní Bartelmannová s pomocí svých potomků zřídila půjčovny na plážích šesti baltských letovisek.

Plážové koše vs. plážové přístřešky

Pláže v Německu jsou doslova poseté plážovými křesly

Bartelmannova dílna prosperovala. Koše začaly nabízet i další dílny, proutěná posezení se rozšířila po celém německém pobřeží Baltského a později i Severního moře. Místy se objevují i v jiných zemích, ale masově pouze v Německu. Přežily tu všechny režimy, rozdělení i znovusjednocení Německa. Kromě pláží bývají i na zahrádkách přímořských restaurací; někteří Němci si je staví i ke svým domům místo zahradního nábytku.

Poslední dobou košům, jejichž pronájem je stále dražší, zdatně konkurují rozkládací látkové plážové přístřešky. Dají se pořídit za cenu několika pronájmů plážových košů, je možné je postavit kdekoli a velmi snadno se rozkládají a skládají. Stejně jako koše chrání proti slunci a dešti a umožňují a zároveň i poskytují pocit soukromí. Proutěné koše ovšem stále zůstávají symbolem německých pláží. Když se v roce 2007 v Heilingendammu nedaleko Rostocku konalo setkání G-osmičky, byl pro účastníky vyroben speciální obří rohový koš pro osm lidí.

autoři: Veronika Kindlová , frv
Spustit audio

Související