Wall Street a makléři pod platany: Založení Newyorské burzy

7. květen 2022

Historie největší a nejvlivnější burzy cenných papírů na světě a zároveň nejznámějšího symbolu globálního hospodářství se začala psát před 230 lety, 17. května roku 1792.

Tehdy se sešlo 24 newyorských makléřů, aby podepsali smlouvu, že napříště budou cenné papíry směňovat přednostně mezi sebou a že jejich provize z prodeje bude čtvrt procenta. Dohodě dali název Buttonwoodská – tedy Platanová. A to podle platanu v ulici Wall Street, pod kterým se obchodníci do té doby scházeli.

Wall Street v New Yorku. V popředí vlevo je Federal Hall; vpravo je banka J. P. Morgana. Rok 1910

Kavárna Tontine, býčí a medvědí období

Důvodem pro sepsání dohody byla panika v obchodě s cennými papíry, kterou způsobil jistý spekulant, který si půjčoval a obchodoval, ačkoliv neměl krytí. Finanční obchod v New Yorku tehdy neměl žádná pravidla a nikdo neposkytoval záruky. Signatáři dohody se proto snažili dát obchodování nějaký řád. Zpočátku své směny prováděli, kde se dalo. Od roku 1793 uzavírali obchody v kavárně Tontine na své oblíbené ulici Wall Street. Zpočátku se obchodovalo jen s pěti druhy akcií, záhy se ale počet firem, jejichž cenné papíry buttonwoodští obchodovali, zvyšoval. Už za rok se burza v kavárně Tontine otevírala dvakrát denně – ráno a odpoledne.

Momentka z newyorské Wall Street

V roce 1817 vyslali newyorští makléři delegaci do Philadelphie, kde byla první americká burza otevřená v roce 1790, aby zjistili, jak to tam chodí. Na základě zjištěného založili skutečnou organizaci se závaznými burzovními pravidly a oficiálním názvem The New York Stock & Exchange Board, Newyorská akciová a burzovní rada, od roku 1863 jen New York Stock Exchange, tedy Newyorská burza, se sídlem na Wall Street. Tehdejší obchod a trhy provázely krize a paniky, a také zlaté časy a konjunktura stejně jako dnes. Pro časy dobrých obchodů se vžil název „býčí období“ a pro časy, kdy akcie klesají, „medvědí období.“

Historická budova newyorské burzy na Wall Street

Zvonek Buttonwoodu

Býčí nebo medvědí, newyorská burza v průběhu času rostla a stala se zásadním hráčem nejen v Americe, ale i ve světě. Pomohl jí k tomu například vynález telegrafu, díky kterému mohli od roku 1844 makléři poprvé obchodovat i mimo New York. Položení transatlantického telegrafního kabelu v roce 1866 zase umožnilo rychlou komunikaci mezi newyorskou a londýnskou burzou. Spolu s rostoucím obchodem měla burza i větší prostorové nároky. Postupně přikupovala další a další pozemky a domy na Wall Street, na jejichž místě v roce 1903 vyrostla známá ikonická budova se sloupovým průčelím. Dnes je prohlášena za památku.

Momentka z newyorské Wall Street

Samotná burza je považována za důležitou součást americké historie. Její příběh je v obecném povědomí. Lidé se fotí s platany na Wall Street, finanční sloupek vlivného týdeníku The Economist má název Buttonwood. Symbolem je i zvonek, který zahajuje a ukončuje burzovní obchody. Od roku 1995 je zvykem, že ho rozeznívají slavné osobnosti. Když se burza otevřela poprvé po pádu newyorských dvojčat, zvonili newyorští hasiči. Zvonila na něj ale i Liza Minelli, skupina Kiss, Nelson Mandela, ale také třeba Mickey Mouse, Růžový panter nebo dokonce Darth Vader… 

Spustit audio

Související