„Slyšeli jsme, jak lidé skáčou z oken.“ Před 90 lety zkrachovala newyorská burza, krize ovlivnila celé 20. století

Ve 20. letech 20. století se zdálo, že Američané zažívají zlatý věk. Rychle zbohatnout se tehdy dařilo i obyčejným lidem, a to třeba díky investicím do akcií. Důsledky na sebe ale nenechaly dlouho čekat. Přesně před 90 lety, ve čtvrtek 24. října 1929, uvrhl krach na newyorské burze do chudoby miliony lidí po celém světě.

Americká ekonomika po první světové válce rychle rostla. Kdo měl peníze, investoval. Kdo je neměl, půjčil si, aby investovat mohl. Aby taky ne – za čtyři roky vzrostly akcie o 400 procent.

Čtěte také

Jenže pak přišel 24. říjen 1929 a s ním šok. Obchodování s penězi, které neexistovaly, i život na dluh si najednou vyžádaly vlastní splátku. Akcie na newyorské burze začaly zničehonic prudce padat. 

Byl u toho třeba i Bill Baeley, tehdy poslíček na newyorské burze. „Když jsem doručil telegram, lidi ho otevřeli a byli šokovaní. Za chvíli jsme slyšeli, že někteří začali skákat z oken,“ vzpomíná.

Mračna nad Evropou

V Americe během několika měsíců skončilo na ulici 2,5 milionu lidí, nebyla práce, továrny zavíraly. V roce 1933 pak přišel prezident Franklin Roosevelt se svým plánem New Deal.

„Požádám kongres o jednu z možností, jak řešit krizi. O zvýšení výkonných pravomocí, abychom mohli bojovat proti tomuto stavu ohrožení, které je takové, jako by nás napadl nepřítel,“ prohlásil tehdy.

Čtěte také

Zatímco Amerika se pomalu začala stavět na nohy, nad Evropou bylo nadále temno. A mělo být hůř. Nejhorší krize 20. století se stala předehrou k nejhorší světové válce a vytvořila podhoubí pro změnu politických systémů. Nejen nacismus, ale i komunismus nakonec z krize těžil.

autoři: Tereza Beránková , als
Spustit audio

Související