Stará tržnice stávala v centru Ústí nad Labem přes 50 let. Její zánik lidé oplakali

V centru Ústí nad Labem, na místě, kde dnes stojí OC Forum, stávala několik desetiletí stará tržnice. Právě na ni vzpomínáme s historikem s ústeckého muzea Martinem Krskem.

Tržnice stála na místě, kde dřív stála škola. Ta ale při bombardování města v roce 1945 dostala přímý zásah. „Vyrostla krátce po válce v rámci takzvané Akce Z, tedy dobrovolnou prací Ústečanů,“ vysvětluje historik Martin Krsek.

Stará tržnice patřila hned od počátku své existence mezi velmi významná místa ve městě. Přestože byla vybudována v Akci Z, umístění stánků dávalo smysl a bylo myšleno i na zásobování.

„Z ptačí perspektivy tvořila tržnice řecké písmeno Omega. Šlo o soustavu stánků, uvnitř kterých byl zásobovací dvůr. Prodávaly se v ní především ovoce a zelenina – v podstatě šlo o přebytky výpěstků Ústečanů na jejich zahrádkách. Bylo tam i malé řeznictví,“ přibližuje Krsek.

Právě tady mohli lidé sehnat také nedostatkové zboží, jakým byly například banány nebo pomeranče.

Tržnice existovala na stejném místě zhruba 50 let, až do začátku stavby OC Forum.

Stará tržnice v Ústí nad Labem

„Smutné je, že podle původních plánů neměla být stavbou obchodního centra stará tržnice dotčena. Šlo totiž o tržnici, která byla funkční a prospěšná. Řekněme ale, že tehdy bylo město tak hladové po velkém investorovi, který by postavil vysněné velké obchodní centrum v historickém jádru města, že na jeho nátlak mu vedení Ústí nad Labem přepustilo i další parcelu,“ shrnuje Martin Krsek.

V Ústí nad Labem se ovšem nacházely tržnice dvě. Vedle staré totiž stála od přelomu 70. a 80. let i nová, a to přímo před kostelem Nanebevzetí Panny Marie.

„Byla to opravdu architektonická obluda. Říkalo se o ní, že je to pomsta libereckých architektů městu Ústí nad Labem, protože autorem projektu byl liberecký Sial. Šlo o betonovou tržnici s otevřenými plochami, kde probíhal obchod. Rozhodně neměla tak příjemnou atmosféru jako ta stará tržnice, takže nikdo nelitoval, že padne kvůli stavě obchodního centra Forum, na rozdíl od té staré, jejíž demolici, si myslím, lidé obrečeli,“ uzavírá historik Martin Krsek.

Pořad připravujeme ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem.

Spustit audio

Související