FOTOGALERIE: Listopad 1989 v Ústí nad Labem

Sametová revoluce a protesty proti bývalému režimu se uskutečnily i v Ústí nad Labem. I když na severu Čech nespokojenost lidí souvisela především s ekologii – například s kvalitou vzduchu, jak uslyšíte od ředitele ústeckého muzea Václava Houfka.

„Listopad 1989 měl tady u nás svou svébytnou atmosféru a průběh. Bylo to spojené s tím, že v té době vrcholila ekologická krize,“ vysvětluje Houfek.

Lidem na severu Čech už docházela trpělivost. Jejich nevoli vůči špatným životním podmínkám ve městech nepomohly umlčet ani měsíční příspěvky za život ve špatných ekologických podmínkách.

Národní výbor se snažil situaci řešit – pořádal například výjezdy za čerstvým vzduchem.

„V Ústí nad Labem jsme v té době neznali bílý sníh, všechen byl šedivý. Pravidelně tu byly smogové mlhy – takové, že pokud člověk natáhl ruku, tak neviděl na konce prstů,“ vzpomíná Václav Houfek.

Na první ekologickou demonstraci dorazilo zhruba 100 lidí. Uskutečnila se v Teplicích 11. listopadu.

Demonstrace byla pochopitelně nepovolená. Ulici na ní přehradili pohotovostní jednotky, tzv. bílé přilby. Policisté několik demonstrantů zmlátili, zadrželi a odvezli pryč.

Demonstranty zastrašování neodradilo a ekologické protesty se konaly ještě další tři dny. „Ty protesty se potkaly s tím, co se tehdy dělo ve světě – padla Berlínská zeď, následně došlo 17. listopadu k potlačení studentské demonstrace v Praze,“ přibližuje Václav Houfek.

Listopad 1989 v Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem se začaly šířit zprávy o brutálním potlačení studentských protestů na pražské Národní třídě 17. listopadu 1989. Studenti ústecké univerzity pedagogické fakulty se k protestní stávce připojili o tři dny později – 20. listopadu 1989. „Od té doby se každý den na Mírovém náměstí scházeli demonstranti, kteří deklarovali své rozhořčení nad těmi tehdejšími poměry," dodává Houfek.

Ústecká generální stávka měla ještě jedno specifikum – tehdejší vedení komunistické strany v Severočeském kraji si na svou ochranu povolalo jednotky Lidových milicí z Palivového kombinátu. Předpokládalo přitom, že při nich budou stát a pokusí se je před demonstranty ochránit.

To ale členové Lidových milicí odmítli. Místo toho prohlásili, že pokud přijdou na Mírové náměstí se zbraněmi, tak jen proto, aby demonstranty ochránili,“ uzavírá historik Václav Houfek.

Pořad připravujeme ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem.

Spustit audio

Související