Hotel Máj na ústecké Severní Terase – největší squatt v Česku

Sídliště Severní Terasa je v podstatě město ve městě. Právě proto se tam začal budovat i hotel z panelů – dostal jméno Máj. A právě o něm si tentokrát s historikem ústeckého muzea Martinem Krskem povídáme.

„Když dnes tu ruinu vidíme, asi bychom si netipnuli, že šlo o poměrně luxusní hotel, který vznikl jako součást výstavby obřího sídliště Severní Terasa. Byl takovým pozdním dozvukem té výstavby, protože to sídliště začalo vznikat už koncem 60. let, hotel Máj byl ale dostavěn až v roce 1988,“ popisuje historik Martin Krsek.

Stavba hotelu Máj v Ústí nad Labem

Jde o jednu z mála realizovaných staveb v rámci tzv. sektorového centra, tedy místa na Severní Terase, kam se měly směřovat veškeré služby a další servis pro obyvatele tohoto sídliště.

Ústí nad Labem - hotel Máj

„Přece jen to bylo v podstatě 40tisícové město ve městě. Začalo se tam proto budovat i velké centrum kultury a obchodu, to ale skončilo rozestavěné. Hotel Máj se v roce 1988 podařilo dostavět, společně s tehdejší krajskou politickou školou KSČ, pozdější budovou rektorátu ústecké univerzity. Všechny tyto stavby měly být propojeny nadzemní lávkou, aby obyvatelé sídliště nemuseli přecházet rušnou silnici,“ vysvětluje Krsek.

Hotel Máj je typická panelová stavba s dozvuky brutalismu a funkcionalismu. Vybudován byl podle návrhu architekty Jitky Pacákové. „Architekturou zrovna ten objekt hotelu nevynikal – šlo o skladbu tehdy typových prvků panelů, kterou architektka nějakým způsobem variovala,“ dodává historik.

Stavba hotelu Máj v Ústí nad Labem

Hotel Máj měl v době svého dokončení kapacitu okolo 200 lůžek, samozřejmostí byla společenská část s restaurací a salónky. Ani v době svého dokončení v roce 1988 nevynikal, ale spíše doplňoval už fungující a vyhlášené hotely ve městě, jako byl Interhotel Bohemia nebo hotel Vladimír.

Stejně jako jiné hotely ve městě čekaly hotel Máj po roce 1989 těžké časy a konkurenční boj bohužel neustál – po roce 2000 se přestal využívat k hotelovým službám. V současnosti budova chátrá a je považován za největší squatt v Čechách.

Pořad připravujeme ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.