Hotel Vladimir – výstavní skříň socialismu na ruinách ústeckých historických domů

Letos je to přesně 40 let od chvíle, kdy se v Ústí nad Labem začal stavět výstavní socialistický hotel Vladimir. S historikem ústeckého muzea Martinem Krskem ale nejprve zavzpomínáme na doby, které předcházely samotné stavbě.

Hotel Vladimir v Ústí nad Labem. Více fotografií historického Ústí nad Labem paní Ludmily Hájkové máte možnost vidět na výstavě Ludmila Hájková - Město a krajina v Muzeu města Ústí nad Labem

„Hotel Vladimir byl postaven v polovině 80. let. Jeho vznik úzce souvisí s plošnými demolicemi, které město právě v těchto letech postihly,“ přibližuje historik Martin Krsek.

Demolice Fučíkovy, dnešní Masarykovy ulice, patřila mezi největší plošnou demolici budov v Československu. 8. prosince 1979 padlo během jediné chvíle k zemi 12 historických činžovních domů. O tři měsíce později je pak následovalo dalších 19.

Hotel Vladimir stojí v horní části bulváru. Je postaven na velmi specifické parcele – na křižovatce dvou důležitých ulic města – Masarykovy a ulicí Winstona Churchilla. Budovu ve stylu nového brutalismu navrhl známý ústecký architekt Rudolf Berger společně s tehdy začínajícím architektem Zdeňkem Havlíkem.

Stavět se začalo v roce 1983, dokončen pak byl v roce 1985. Už od počátku přitom hotel Vladimir patřil mezi výkladní skříně socialismu – jeho služby byly na velmi vysoké, evropské úrovni.

„Do té doby podobný servis poskytoval jen Interhotel Bohemia, který byl ve své době, v 60. letech, také špičkovým. Teď byl, můžeme říct, předstižen hotelem Vladimir. Už samotné pojmenování hotelu vypovídá o tom, co na něj tehdejší režim kladl – tedy tu reprezentativní a ideologickou funkci. Vladimir totiž bylo jméno starobylého ruského města, později sovětského družebního města Ústí nad Labem,“ vysvětluje Krsek.

Hotel Vladimir v Ústí nad Labem. Více fotografií historického Ústí nad Labem paní Ludmily Hájkové máte možnost vidět na výstavě Ludmila Hájková - Město a krajina v Muzeu města Ústí nad Labem

Důraz ovšem nebyl kladen jen na samotný vzhled a jméno budovy. Velmi důležité bylo i vybavení hotelu a jeho výzdoba. Zcela unikátní je také jeho vyhlídková restaurace.

Svou prestiž si hotel Vladimir udržel i roce 1989. S otevřením trhu ovšem došlo ke konkurenčnímu boji s nově vybudovaným hotelem Clarion, který se nachází jen pár set metrů pod hotelem Vladimir.

„Dnes je majitelem obou hotelů jedna firma, a tím hotel Vladimir trochu utrpěl. Spojily se totiž některé provozy – například kuchyně. Je teď primárně využíván k ubytování ukrajinských uprchlíků – to ho tak trochu zachraňuje před většími problémy, ale dlouhodobě to není udržitelné využití,“ dodává historik Martin Krsek.

Pořad připravujeme ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.