V prostoru ústeckého Lidického náměstí býval městský hřbitov. Současnou podobu dostalo až po druhé světové válce

V Ústí nad Labem se toho v uplynulých 100 letech hodně změnilo. Tentokrát se vypravíme na místo dnešního Lidického náměstí. Kdysi tam totiž byl hlavní městský hřbitov nebo autobusové nádraží.

„Dnešní Lidické náměstí dlouhou dobu, co existovalo královské město Ústí nad Labem, vůbec do centra města nepatřilo. Šlo o prostor těsně za hradbami,“ vysvětluje historik a ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

Do města se prostor Lidického náměstí začlenil až v polovině 19. století. Na tomto místě totiž léta stával hlavní městský hřbitov a špitál a kostel sv. Materny.

„Ten hřbitov sloužil až do 50. let 19. století, pak byl zrušen. Pomyslným koncem tohoto prostoru pak byla demolice kostela sv. Materny v 90. letech 19. století,“ dodává Houfek.

Na začátku 20. století vzniklo místo hřbitova náměstí

Prostor Lidického náměstí už tehdy vypadal skoro jako dnes a začalo se tam ve velkém stavět.

„V roce 1908 začala stavba budovy městského divadla, na místě, kde dnes stojí krajské ředitelství policie, byla v roce 1912 postavena ve své době vůbec největší a nejmodernější budova knihovny v českých zemích. Uprostřed náměstí pak stála velká kašna, kterou věnovala rodina Wolfrumů a byl tam i památník vojáků, kteří padli při tažení do Bosny a Hercegoviny v roce 1878,“ popisuje Václav Houfek.

Lidické náměstí takto vypadalo až do druhé světové války. V roce 1939 nacisté rozhodli o změně náměstí – zmizel třeba park a prostor se vydláždil.

Velká rána přišla na jaře v roce 1945. „V dubnu bylo Ústí nad Labem cílem bombardování amerického válečného letectva, které zasáhlo většinu objektů dnešního Lidického náměstí,“ přibližuje Houfek.

Další výraznou proměnou prošel prostor po druhé světové válce

Po válce a po odklizení trosek zůstala na místě místo náměstí velká prázdná plocha, kde později stávalo třeba ústecké autobusové nádraží.

„Na konci 50. let se rozhodlo o stavbě nového sídla budoucího Severočeského kraje, což je ta současná budova ústeckého magistrátu. Volná plocha po budově knihovny se pak stala místem, kde byla naprojektována budova dnešního krajského policejního ředitelství. Náměstí dostalo výraznou uměleckou podobu v 60. letech, kdy se na té realizaci účastnili významní umělci, jako byli například Stanislav Hanzlík nebo Olbram Zoubek s manželkou Evou Kmentovou.

Lidické náměstí se od 60. let 20. století už moc neměnilo, ale až se po něm budete procházet, vzpomeňte si na jeho historii.

„Jak to byl původní městský hřbitov, který fungoval minimálně od 12. století do 19. století, tak pod tím náměstím je několik metrů vrstev ostatků našich předků, kteří v našem městě žili. A vzhledem k tomu, že to místo bylo v dubnu 1945 intenzivně bombardováno, tak je při každé zemní práci v tomto prostoru na místě, aby tam byl také pyrotechnik z toho krajského policejního ředitelství. Dnes už je to asi málo pravděpodobné, ale třeba při stavbě magistrátu byly nalezeny pláště bomb i nevybuchlá munice z druhé světové války,“ uzavírá Václav Houfek.

Pořad připravujeme ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem.

Spustit audio

Související