Špagety se smetanou a žampiony

Vyplatí se mít špagety nebo i jiné těstoviny vždy v zásobě.

Suroviny:

4 porce špaget

200-250 g čerstvých žampionů

2 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

1 malý kelímek kysané smetany

1 cibule

sůl

Postup:

  1. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme očištěné a na plátky nakrájené žampiony, prosmahneme, podle potřeby mírně podlijeme a podusíme.
  2. V závěru zahustíme hladkou moukou v troše studené vody a vmícháme i zakysanou smetanu, podle chuti osolíme a provaříme.
  3. V osolené vodě uvaříme špagety, rozložíme je na talíře a přelijeme smetanovými žampiony.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.