Smažená jablka
Rychlý a efektní moučník – vzhledem i chutí!
Suroviny:
2-3 jablka (podle velikosti)
1 osmina litru mléka
3 lžíce polohrubé mouky
1 vejce
1 lžička cukru nebo půl sáčku vanilkového cukru
1 lžíce rumu
špetka soli
tuk na smažení
případně cukr na posypání a skořice
Postup:
- Do mléka zamícháme vejce, cukr, špetku soli, rum a metlou postupně zašleháme mouku. Kdo má rád, může lehce okořenit mletou skořicí.
- Oloupaná jablka nakrájíme na kolečka asi půl cm až 1 cm silná, opatrně ostrou lžičkou vydloubneme jádřinec a hned namáčíme do těstíčka, v rozehřátém tuku pak smažíme po obou stranách.
- Přebytečný tuk necháme odsát na papírových ubrouscích, jablka ještě můžeme poprášit cukrem moučkou.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.