Sladký knedlík s vanilkovým krémem
A s mangem nebo jiným ovocem podle chuti.
Ingredience
- 350 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka
- třetina kostky droždí
- 1-2 lžíce cukru
- 2 vejce
- špetka soli
- případně ovoce do knedlíků
- krém: 250 ml mléka, 2 rovné lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 1 vanilkový cukr, 1-2 lžíce cukru
- mangový kompot
Postup:
- Z mléka trochu odebereme, velmi mírně zahřejeme – mělo by být jen vlažné, ne teplé, přidáme trochu cukru a rozdrobené droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, vmícháme trochu soli, cukr, vejce a vzešlým kváskem a zbylým mlékem zaděláme těsto. Necháme v teple kynout asi čtvrt hodiny.
- Uvaříme krém z mléka, pudinku, vanilkového cukru a cukru. Rozděláme a ocedíme mangový kompot.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 4-5 dílků a vytvoříme buď kulaté bochánky, nebo roztáhneme na placky, naplníme ovocem a zabalíme. Znovu necháme kynout asi čtvrt hodiny a pak vaříme – buď je vhodíme do vroucí vody, nebo vaříme na pařáčku.
- Uvařené knedlíky propíchneme, aby vyšla pára, dáme na talíře, přelijeme vanilkovým krémem a doplníme mangem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka