Brusinkový bramborový knedlík

Příjemná variace na známou klasiku, vhodné zejména ke zvěřině!

Ingredience
  • 500 g vařených brambor
  • 50 g dětské krupičky
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 lžíce solamylu – bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • sůl
  • hrst sušených brusinek

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout.
  2. Dáme předem vařit osolenou vodu do většího hrnce – bramborové těsto by nemělo stát, řídne.
  3. Studené brambory oloupeme, na mrkvovém struhadle nastrouháme, posypeme moukou a krupičkou, přidáme solamyl, lehce promícháme, přidáme vejce, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Na závěr zapracujeme brusinky. Pokud je to potřeba, přidáme trochu mouky a krupičky ve stejném poměru.
  4. Hned na pomoučeném válu vytvarujeme dvě nebo tři šišky o průměru 5-6 cm a vkládáme do vroucí osolené vody. Vařečkou zvedneme knedlíky ode dna a necháme 10 minut vařit, pak je otočíme a necháme znovu 9-10 minut vařit. Na zkoušku jednu šišku rozkrojíme, je-li knedlík provařený.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.