Vídeňské knedlíky

Luxusnější příloha k omáčkám i pečenému masu nebo drůbeži.

Suroviny:
2 housky
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
2 vejce
petrželka
máslo
špetka muškátového květu
sůl

Postup:

1. Sklenice, které snesou var (staré dobré „hořčičáky“) nebo hrnky (buď rovné, nebo mírně se rozšiřující) vymažeme máslem.

2. Den staré housky nakrájíme na kostičky, v míse je zalijeme mlékem, přidáme mouku, petrželku, muškátový květ a celá vejce (nebo jen žloutky a pak nakonec sníh z obou bílků. Se sněhem jsou knedlíky nadýchanější.) Zlehka zamícháme těsto.

3. Do kastrolu dáme vařit vodu – mělo by jí být tak do tří čtvrtin výšky hrnků.

4. Hmotu naplníme do vymazaných hrnků nebo sklenic jen do tří čtvrtin výšky, protože těsto nabude. Naskládáme do vařící vody, přiklopíme a vaříme asi 20 minut.

5. Uvařené knedlíky v hrnku objedeme nožem, aby se lépe vyklopily, krájíme nití.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.