Vídeňské knedlíky

Luxusnější příloha k omáčkám i pečenému masu nebo drůbeži.

Suroviny:
2 housky
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
2 vejce
petrželka
máslo
špetka muškátového květu
sůl

Postup:

1. Sklenice, které snesou var (staré dobré „hořčičáky“) nebo hrnky (buď rovné, nebo mírně se rozšiřující) vymažeme máslem.

2. Den staré housky nakrájíme na kostičky, v míse je zalijeme mlékem, přidáme mouku, petrželku, muškátový květ a celá vejce (nebo jen žloutky a pak nakonec sníh z obou bílků. Se sněhem jsou knedlíky nadýchanější.) Zlehka zamícháme těsto.

3. Do kastrolu dáme vařit vodu – mělo by jí být tak do tří čtvrtin výšky hrnků.

4. Hmotu naplníme do vymazaných hrnků nebo sklenic jen do tří čtvrtin výšky, protože těsto nabude. Naskládáme do vařící vody, přiklopíme a vaříme asi 20 minut.

5. Uvařené knedlíky v hrnku objedeme nožem, aby se lépe vyklopily, krájíme nití.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.