Šanta kočičí – bylinka pro lidi i kočky

1. březen 2022

Vůni šanty kočičí, jak už její název napovídá, milují především kočky, které se v ní rády válejí a rostlinu okusují. Proto se výtažek z ní přidává do kočičích hraček. Léčivé účinky této rostliny ale ocení i lidé.

Šanta obsahuje nepetalakton, látku s mírně halucinogenními účinky. Z historie víme, že tato bylina sloužila jako alternativa tabáku i jako koření k dochucení především pečených pokrmů.

Šanta kočičí má své místo v alternativní medicíně. Účinky této byliny můžeme přirovnat k meduňce, jsou ale silnější. V homeopatii a léčitelství se nejčastěji používá sušená kvetoucí nať – pro přípravu nálevů při nachlazení a dýchacích obtížích.

Existuje zhruba 250 druhů šanty – mezi ty nejznámější patří například šanta citronová, jejíž listy chutnají po citronu a tymiánu a šanta italská, která je chutí podobná mátě.

Listy využijeme také k výrobě čaje, který uklidní a uvolní mysl a přivolá spánek. Popíjením takového čaje také uklidní ženy menstruační křeče.

Masti a obklady ze šanty urychlují hojení drobných ran a pohmožděnin. Bylinné koupele s příměsí šatny jsou zase skvělým způsobem relaxace po náročném dni. Navíc vůně šanty poměrně efektivně odpuzuje komáry, otravný hmyz a dokonce i hlodavce.

Při vaření uplatníte hlavně listy. Mají výraznou mátovo-pepřovou chuť, takže s jejich dávkováním opatrně. Hodí se do salátů, masových pokrmů, k ochucení olejů a octů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.