Salašnická maškrta a Valašské brambory
600 g vepřové pečeně, 100 g bílých fazolí, 250 g kysaného zelí, 60 g slaniny, 40 g sádla, 1 dl sladké smetany, menší cibule, mletý pepř a sladká paprika, lžíce hladké mouky, česnek, sůl, petrželka. Z vepřové pečeně ukrojíme čtyři kotlety, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Kotlety vyjmeme, do výpeku vmícháme mouku, osmahneme dozlatova, přidáme papriku a zalijeme vodou. Kotlety vložíme zpět a udusíme. Šťávu dochutíme rozetřeným česnekem a osolíme. Zvlášť uvaříme doměkka fazole. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme nasekanou cibuli, zpěníme a přidáme nakrájené zelí. Podusíme a smícháme s fazolemi. Pokrm podáváme s vařenými nebo valašskými brambory. Při podávání dáváme na talíř porci brambor, na ně kotlet, k tomu směs zelí a fazolí, zalijeme šťávou, přelijeme smetanou a zdobíme petrželkou.
Valašské brambory
Vařené brambory nakrájíme na plátky a opečeme je na nakrájené cibulce se škvarky. Do opečených vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku posekáme.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.