Ryba se žampiony
Může to být kapr nebo filé, zkrátka ryba, kterou máte po ruce...
Suroviny:
4 porce ryby
150-200 g žampionů
sklenka bílého vína2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
ideálně vývar nebo voda
Postup:
- Porce ryby v kastrolu poklademe plátky žampionů, osolíme, opepříme a podlijeme vínem a trochou vody – aby ryby a houby nebyly zcela potopené.
- Asi čtvrthodinku dusíme do měkka, pak rybu opatrně vyndáme na teplý talíř, do výpeku přidáme 1 lžíci másla utřeného s moukou a za stálého míchání povaříme.
- V závěru přidáme druhou lžíci másla a podle chuti dosolíme.
- Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší, žampiony rovnoměrně rozdělíme na porce ryby a přelijeme upravenou šťávou.
Související
-
Bramborový salát s uzenou rybou
Hodí se uzenáč nebo uzená makrela, ale můžete použít i sladkovodní ryby.
-
Ryba podle námořníka
Základní recept je s amurem, ale klidně vyzkoušejte variantu s kaprem, nebo s pangasem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.