Ryba se žampiony

Může to být kapr nebo filé, zkrátka ryba, kterou máte po ruce...

Suroviny:

4 porce ryby

150-200 g žampionů

sklenka bílého vína2 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

sůl

pepř

ideálně vývar nebo voda

Postup:

  1. Porce ryby v kastrolu poklademe plátky žampionů, osolíme, opepříme a podlijeme vínem a trochou vody – aby ryby a houby nebyly zcela potopené.
  2. Asi čtvrthodinku dusíme do měkka, pak rybu opatrně vyndáme na teplý talíř, do výpeku přidáme 1 lžíci másla utřeného s  moukou a za stálého míchání povaříme.
  3. V závěru přidáme druhou lžíci másla a podle chuti dosolíme.
  4. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší, žampiony rovnoměrně rozdělíme na porce ryby a přelijeme upravenou šťávou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...