Ryba se žampiony
Může to být kapr nebo filé, zkrátka ryba, kterou máte po ruce...
Suroviny:
4 porce ryby
150-200 g žampionů
sklenka bílého vína2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
ideálně vývar nebo voda
Postup:
- Porce ryby v kastrolu poklademe plátky žampionů, osolíme, opepříme a podlijeme vínem a trochou vody – aby ryby a houby nebyly zcela potopené.
- Asi čtvrthodinku dusíme do měkka, pak rybu opatrně vyndáme na teplý talíř, do výpeku přidáme 1 lžíci másla utřeného s moukou a za stálého míchání povaříme.
- V závěru přidáme druhou lžíci másla a podle chuti dosolíme.
- Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší, žampiony rovnoměrně rozdělíme na porce ryby a přelijeme upravenou šťávou.
Související
-
Bramborový salát s uzenou rybou
Hodí se uzenáč nebo uzená makrela, ale můžete použít i sladkovodní ryby.
-
Ryba podle námořníka
Základní recept je s amurem, ale klidně vyzkoušejte variantu s kaprem, nebo s pangasem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...