Rumové pralinky a čokoládové bonbóny
Suroviny: 200g mléčné čokolády, 1dc smetany, 50g lískových oříšků, 1 polévková lžíce kakaa, 3 polévkové lžíce rumu a čokoládová rýže na posypání.
Postup: Rozlámanou čokoládu a smetanu dáme do kastrůlku, vložíme do vodní lázně a rozehřejeme. Potom vmícháme nastrouhané oříšky, kakao, rum, uložíme to do chladničky a necháme ztuhnout asi hodinu. Potom hmotu nabereme lžičkou, vytvarujeme kuličky a ty vyválíme v nastrouhané čokoládě nebo v čokoládové rýži.
Čokoládové bonbóny
Suroviny: Balíček listového těsta, tabulka mléčné nebo hořké čokolády, tuk na potření.
Postup: Z těsta si vyválíme placku, rozdělíme ji na obdélníčky a do každého zabalíme kousíček čokolády. Dáme je na plech, potřeme tukem a pečeme do růžova. Podáváme vychlazené.
DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.